Printre numeroasele sauropode, care au populat Pamantul, in vremurile preistorice, se numara si dinozaurul Barapasaurus, care a fost descoperit pe teritoriul Indiei de astazi, in anul 1975. Descoperitorul acestui dinozaur este paleontologul Sankar Chatterjee care a incadrat Barapasaurusul in familia sauropodelor, drept un animal erbivor.
Studiind fosilele acestui dinozaur, oamenii de stiinta au descoperit ca traia in paduri, se hranea cu frunzele copacilor, iar corpul sau masura intre 15 si 18 metri in lungime si 14 metri in inaltime. Datorita faptului ca a fost descoperit printre fosilele pe care paleontologii le-au descoperit in India, este un dinozaur important.
Dinozaurul Barapasaurus a trait in Jurasicul inferior, in urma cu 190 – 175 de milioane de ani. Apartinand sauropodelor, pastra forma clasica a acestor creaturi preistorice, avand astfel, gatul lung, picioarele lungi, capul mic si coada lunga. Membrele sale lungi erau suple si se deplasa patruped, datorita greutatii corporale considerabile.
Cavitatile existente in vertebrele spatelui si gatului ii diminuau totusi din greutate. Daca simtea amenintarea vreunui dinozaur pradator, atunci se apara ridicandu-se pe picioarele din spate, lovind cu picioarele din fata si ajutandu-se de coada.
In ceea ce priveste hrana, dinozaurul Barapasaurus avea nevoie de o cantitate foarte mare de plante, pentru a-si sustine corpul masiv, motiv pentru care nu avea timp sa mestece plantele. Dintii sai erau in forma de lingura si cu ajutorul acestora putea sa pasca frunzele din copaci, chiar daca acestia erau foarte inalti.
Astfel se sprijinea pe membrele posterioare si ajungea la crengile copacilor de pana la 60 de metri inaltime. Pentru a avea o digestie eficienta, inghitea pietre, cu ajutorul carora isi macina in stomac plantele pe care le inghitea intregi.
Atat prin caracteristicile pe care le detine, cat si prin faptul ca a fost descoperit in India, dinozaurul Barapasaurus este una dintre cele mai interesante creaturi preistorice.