Bastionul Fierarilor se află în nord-vestul Cetăţii Braşov, pe strada G. Bariţiu, chiar lângă maternitate. Monument istoric, bastionul este astăzi sediul arhivei oraşului, fiind administrat de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Din acest motiv, nu se poate vizita în interior, însă poate fi admirat din exterior.
Bastionul Fierarilor a fost construit în anul 1521, însă a fost atestat documentar pentru prima dată opt ani mai târziu, când a fost refăcut după un incediu cumplit. Are formă pentagonală şi este alcătuit din trei nivele, fiecare având prevăzute goluri de tragere şi guri pentru aruncarea păcurii peste inamici.
Golurile erau folosite şi pentru a trage cu bombarde (tunuri de mici dimensiuni). Când a fost refăcut după incendiu, bastionul a fost extins. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în anul 1668, la un an după ce acesta fusese grav inundat.
Anul 1689 a venit cu o încercare grea pentru oraşul Braşov, care a fost, în mare parte, distrus de un incediu. Bastionul Fierarilor nu a scăpat de flăcări, care l-au ruinat – a rămas o ruină pentru 20 de ani, până când autorităţile au luat atitudine. Deşi scopul lui iniţial era unul militar, bastionul a fost folosit cu alte scopuri după anul 1734 – a fost mai întâi grânarul oraşului şi apoi a fost transformat în locuinţă.
În prima jumătate a secolului al XIX-lea, s-au adus câteva modificări Bastionului Fierarilor: a fost adăugată o poartă de dimensiuni mai mici, cu stema oraşului pe frontispiciu, însă ea a fost demolată câţiva zeci de ani mai târziu, pentru că împiedica circulaţia din Braşov. În anul 1923, autorităţile braşovene au decis să mute arhivele oraşului din Casa Sfatului în bastion – acestea sunt şi în momentul actual în bastion.
Construit în secolul XV, Bastionul Fierarilor a fost inițial parte a sistemului defensiv al orașului, fiind destinat protecției și supravegherii. Numele său vine de la faptul că era administrat de breslele fierarilor, cei care se ocupau de întreținerea și repararea armamentului și a echipamentelor metalice.
Arhitectura bastionului reflectă stilul gotic, cu elemente robuste și pragmatice, specifice construcțiilor militare ale vremii. Deși accesul în interior este restricționat, exteriorul bastionului oferă numeroase detalii arhitecturale care pot fi admirate, inclusiv gurile de tragere care erau folosite pentru apărare împotriva invadatorilor.