Home Călătorii Obiective turistice din România Bastionul Graft: poarta istorică către Brașovul medieval

Bastionul Graft: poarta istorică către Brașovul medieval

0

Bastionul Graft este unul dintre bastioanele vechii cetăţi a Brașovului şi un obiectiv turistic popular printre vizitatorii acestui oraş. Este numit şi Bastionul Poarta, datorită formei pe care o are.

Bastionul Graft11

Bastionul a fost construit undeva în secolul al XVI-lea şi a aparţinut breslei şelarilor – construcţia s-a realizat pe cheltuiala acestora şi tot ei s-au ocupat de administrarea lui.

Principalul său scop a fost să lege Turnul Alb de oștenii cetăţii, iar poziţia sa (mijlocul laturii nord-vestice a vechii cetăţi) l-a făcut să devină un element important în apărarea fortificaţiei. Bastionul a primit numele de la canalul peste care a fost ridicat: apele din acest canal veneau din Schei şi curgeau chiar la poalele bastionului.

Bastionul Graft întărea fortificaţia, zidurile sale având o grosime de patru metri. I-au fost ridicate de la început două nivele, dar şi un pod, iar astăzi încă se pot vedea gurile de păcură şi golurile de tragere.

Acestea erau îndreptate spre Bastionul Fierarilor şi spre Bastionul Curelarilor, astfel că cei care reuşeau să treacă de acestea două erau nimiciţi. Turnul Alb şi Bastionul Graft comunicau între ele printr-un pod, iar ostaşii, odată ajunşi la intrarea în turn, trebuiau să coboare pe o scară ca să intre în el.

În anul 1809, când fortificaţiile deja nu mai erau folosite, structura bastionului a fost grav afectată de o inundaţie. Având în vedere că era unul dintre simbolurile cetăţii, autorităţile braşovene nu au putut lăsa situaţia aşa – astfel, mai mulţi arhitecţi au fost angajaţi pentru a se ocupa de restaurarea Bastionului Graft.

Aceştia au ridicat trei arcade peste pârâu, ca să asigure sprijinul edificiului. Mai târziu, în anul 1902, două dintre arcade şi zidul sprijinit de ele au fost demolate, pentru a face loc unei a doua ieşiri de cinematograf şi a unei case pentru Friederich Czell, un celebru fabricant al acelor vremuri.

Ultimele renovări ale Bastionului Graft au avut loc în anii 2004-2005, iar în incinta sa a fost deschisă expoziţia permanentă „Meşteşugarii din Braşov – apărători ai cetăţii”, care face parte din Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, iar cei care vin aici au ocazia de a vedea multe lucruri interesante, precum arme, muniţii, armuri, fotografii şi litografii. Tot în perioada renovării bastionului, s-a refăcut şi drumul spre Turnul Alb, care constă într-o înşiruire de trepte pe panta dealului Warthe.

Restaurările recente au adus la lumină detalii impresionante ale construcției, permitând vizitatorilor să aprecieze măiestria inginerilor medievali și să înțeleagă mai bine structura defensivă a cetății.

Bastionul este nu doar o atracție turistică, ci și un loc unde se desfășoară diverse evenimente culturale și expoziții, revitalizând și valorificând patrimoniul istoric al orașului.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version