Bastionul Ţesătorilor din Braşov este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat odată ce aţi ajuns în acest frumos oraş. Este cel mai bine conservat bastion dintre toate cele de aici, specialiştii afirmând că este o construcţie unică în întreaga Românie.
Acest bastion a fost ridicat în două etape şi se situează pe colţul de sud-vest al cetăţii. Prima etapă a fost între 1421 şi 1436, când s-au construit baza şi două etaje, iar a doua etapă a avut loc între anii 1570 şi 1573, când şi-a făcut apariţia cel de-al treilea etaj.
În anul 1689, Brașovul a fost distrus, în mare parte, de un incendiu puternic. Acesta este considerat cel mai dramatic eveniment care a avut loc în acest oraş, iar legendele spun că austriecii l-ar fi iscat. Brașovul trebuia să fie gazda unei garnizoane austriece, în urma unui tratat semnat la Făgăraş, însă cei de aici nu au fost de acord şi s-au revoltat. Cele mai multe case au ars, iar peste 300 de oameni au murit.
Pe lângă locuinţe, atelierele şi magazinele breslelor au fost distruse, precum şi alte edificii importante. Cu toate acestea, Bastionul Ţesătorilor din Braşov a fost printre puţinele construcţii care au reuşit să scape din focul ucigaş, după ce a fost stabilită o pază strictă. Chiar dacă a scăpat din această tragedie, bastionul s-a prăbuşit, parţial, în anul 1701. Din acest an şi până în anul 1910, această parte a Cetăţii Brașovului a beneficiat de o continuă restaurare.
Bastionul Ţesătorilor din Braşov a fost atestat pentru prima dată în anul 1522. Suprafaţa totală este de 1616 m², forma este hexagonală şi este înconjurat de nişte ziduri groase, de până la trei-patru metri. În ziduri au fost făcute guri de tragere, dar şi de aruncare a smoalei topite, iar la nivelul de jos se pot vedea gurile prin care se trăgea cu tunurile.
Toate aceste lucruri îl fac să fie o structură unică atât în România, dar şi în sud-estul Europei. În anul 1800, sunt realizate două camere destinate diverselor festivităţi pe care ţesătorii le organizau, iar şapte ani mai târziu bastionul îşi pierde funcţia de apărare.
Dacă până la începutul secolului XX a fost folosit ca depozit, anul 1908 aduce o nouă schimbare pentru Bastionul Ţesătorilor din Braşov. Locul este folosit din ce în ce mai mult în scop cultural, zidurile sale având o calitate acustică excelentă. Au fost organizate tot felul de petreceri importante şi chiar concerte de operă.
Începând cu anul 1950, în acest bastion funcţionează Muzeul Ţării Bârsei, care aparţine de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. Aici, are loc o expoziţie permanentă, vizitatorii putând afla amănunte interesante despre istoria acestor locuri. Expoziţia, initulată “Cetatea Brașovului şi fortificaţiile din Țara Bârsei”, cuprinde tot felul de obiecte destinate apărării şi nu numai, care au aparţinut breslei ţesătorilor, organizate în două încăperi.
În prima încăpere, se găsesc materiale documentare şi tridimensionale, găsite în urma săpăturilor arheologice, care vizează sistemul de fortificaţii din această zonă, înainte de secolul al XIV-lea.
Pe lângă aceste informaţii, încăperea beneficiază şi de câteva vitrine în care sunt expuse fragmente de armură, arme şi chiar cămăşi de zale. Dar cel mai important obiect este paloşul mânuit cu două mâini, care a fost descoperit în secolul al XIII-lea, în Cetatea Brașovia.
A doua încăpere din muzeul amenajat în Bastionul Ţesătorilor din Braşov cuprinde atât arme, cât şi imagini rare ale Cetăţii Brașovului şi ale fortificaţiilor. Aceste imagini încearcă să ilustreze legătura strânsă dintre sistemul de construcţie şi armele acelor vremuri. Însă ceea ce iese în evidenţă în această încăpere sunt două machete: cea a cetăţii medievale şi cea a Scheiului.
Macheta cetăţii Brașovului a fost realizată de un profesor de desen pe nume Friederich Hermann, fiind finalizată în anul 1896. Acesta s-a folosit de o stampă din secolul al XVII-lea şi a făcut-o în gips policromat, cu un suport din lemn.
Cea de-a doua machetă a fost realizată în anul 1961, după o reprezentare. Remarcabile sunt simţul proporţiilor şi amănuntele. Curtea interioară a devenit, din anul 2002, scenă în aer liber, unde se desfăşoară spectacole de operă, foarte apreciate de public.
Bastionul Ţesătorilor din Braşov poate fi vizitat în fiecare zi, programul variind în funcţie de perioada anului. Se percep două taxe, una de intrare (diferită, în funcţie de statut – elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de reducere) şi una de fotografiere şi filmare.
Al treilea etaj, adăugat între 1570 și 1573, a completat funcționalitatea defensivă a bastionului, oferind un avantaj strategic în observarea și respingerea atacurilor. Designul acestuia, adaptat pentru a face față tehnicilor de asediu din acea perioadă, reflectă evoluția arhitecturii militare.
Pe lângă rolul său militar, Bastionul Țesătorilor a avut și o importanță economică, fiind folosit pentru întâlnirile și activitățile gildelor de țesători din Brașov. Acest dualism al funcțiilor subliniază importanța bastionului în viața cotidiană a cetății medievale.