Insula Bathurst este situată în Marea Timorului, în partea de nord a Australiei, are o suprafață de 2.600 kmp și face parte din Insulele Tiwi împreună cu Insulele Melville.

Insula Bathurst a fost prima dată cartografiată de europeni în 1644 de către Abel Tasman în drumul său spre Batavia. Cea mai mare așezare de pe insulă este Wurrumiyanga (cunoscută ca Nguiu până în 2010), în sud est, cu o populație de 1.450 locuitori. Orășelul Wurrumiyanga este la 70 km nord de orașul Darwin. O altă așezare este Wurakuwu, cu 50 de locuitori, la 60 km nord vest de Wurrumiyanga. A treia așezare este o casă familială numită 4 Mile Camp, la 6 km vest de orașul Wurrumiyanga. Aici s-a fondat o misiune catolică puternică, insula a fost botezată după lordul Henry Bathurst, al 3-lea lord Earl Bathurst din familia de aristrocrati britanici.

far Bathurst
far Bathurst

Din 1910 până în 1938 insula a fost locul unde misionarul bisericii catolice Francis Xavier Gsell era cunoscut ca bishopul celor 150 neveste, acesta era cel care răscumpăra fetele tinere logodite unor bărbați bătrâni, căsătorindu-le cu bărbați de vârsta lor. Tot un episcop catolic al misiunii de pe insulă a anunțat la stația de radio locală sosirea unei formații de 188 avioane japoneze în al doilea război mondial. Mulți locuitori din orașul Darwin, cel mai apropiat și asupra căruia era îndreptat atacul, au ignorat acest mesaj, dar după o oră 100 de persoane au murit, cei care s-au adăpostit rămânând în viață.

Tribul Nguiu este cel mai numeros de pe insulă, colectiv toți băștinașii se numesc poporul tiwi. Vizitarea insulei se face după obținerea unui permis, aici se poate participa la partide de pescuit cu un ghid. În luna martie, când se desfășoară turneul de fotbal pe insulă, intrarea este liberă.

Citește și:  Abuja - Nigeria: Orașe de vizitat
biserica Bathurst
biserica Bathurst

Ca atracție pentru turiști poate fi biserica de lemn din 1930, galeriile de artă și de artizanat ale aborigenilor care au un stil specific în pictarea vaselor de pescuit, textilelor, ceramicii și a lemnului. Cabana de pescuit Bathurst, localizată pe coasta sud vestică, numită Barra Base, extrem de izolată, a fost prima cabană de pescuit cu ghid pentru pescuirea peștelui baramuda din Australia.

Recondiționată în 2013 primește turiștii pentru a experimenta traiul în izolare, având capacitatea de maxim 12 persoane, cu condiții bune de cazare, cu bucătar propriu, internet, telefon și apă caldă, bar, aer condiționat, în cele 4 camere single și 4 camere duble, toalete separate pentru femei și bărbați. Mesele sunt majoritare cu pește și fructe de mare, pescuite zilnic. Se poate campa, dacă turiștii sunt amatori să facă un tur al insulei.

Woolstone House Bathurst
Woolstone House Bathurst

Muzeul comunității Nguiu unde istoria și cultura aborigenilor este prezentată, este un obiectiv interesant, se poate înota în golfurile insulei și vizita poate continua la unul din locurile pe care aborigenii le-au creat pe malul unui lac cu apă dulce, la Moantu, numit Rainbow Serpent, se poate vizita un cimitir al băștinașilor unde mormintele sunt marcate cu prăjini de lemn colorate pukumani, se poate învăța de la localnici cum să folosești plantele de pe insulă sau se poate merge în cel mai vestic punct al insulei, Cape Fourcroy, unde se explorează coasta la cascada Tomorrupi, un alt punct atractiv al insulei Bathurst.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.