V-ati gandit vreodata ca imprimeurile pe care le regasiti pe unele obiecte vestimentare sunt rezultatul muncii unui artist? Ei bine, arta de a crea desene pe tesaturi poarta numele de batik si este originara din insula Java. Cu siguranta stiti ce este acela un batic, termenul batic desemnand tocmai aceasta tesatura fina, imprimata intr-un mod deosebit cu o tehnica speciala, conform dictionarului explicativ. Insa, termenul batik a fost preluat in limba romana pentru a desemna obiectul vestimentar, baticul fiind transformat ulterior in basma, accentul nefiind pus in totalitate pe arta de a imprima tesatura.

Batik – arta in legatura cu universul

Batik
Batik

Batik este o arta cu istorie indelungata ce a fost dezvoltata, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, de catre javanezi, locuitorii unei dintre celei mai frumoase insule ale Indoneziei, insula Java. In mod normal, tesaturile erau imprimate cu ajutorul vopselurilor, insa batik presupune realizarea unor desene cu o simbolistica aparte cu ajutorul unor substante rezistente la apa, cum ar fi ceara.

La o prima vedere, batik pare o tehnica ce pune accentul doar pe aspecul decorativ, pentru ca inca din vremuri indepartate, de cand oamenii au inceput sa integreze esteticul in exista lor, au incercat sa aduca modificari importante atat propriului corp, cat si vesmintelor sau obiectelor din jur. Asa se face ca tehnicile batik dateaza inca din vremuri stravechi, mai precis din jurul secolului al VI-lea. Aparuta initial in Sri Lanka, arta batik a fost rapid imprumutata de catre javanezii care au transformat-o intr-o adevarata legatura cu universul. Batik s-a extins mai tarziu, in secolele al XVI-lea – al XVII-lea si pe teritoriul european, aceasta arta reprezentand in prezent chiar si o activitate de timp liber, o activitate plina de creativitate practicata de persoane de toate varstele.

Revenind la ceea ce inseamna batik ca arta, in spatele acesteia se ascunde o importanta simbolistica pe care javanezii au atribuit-o culorilor si imprimeurile inspirate de univers. Tocmai de aceea, in anul 2009, aceasta arta fost denumita de catre UNESCO o Capodopera a Patrimoniului Umanitatii.

Desi batik a cunoscut o evolutie interesanta de-a lungul timpului, in timpurile stravechi atat culorile, cat si imprimeurile aveau o semnificatie aparte. Asa se face ca imprimeurile erau realizate in functie de statutul social al fiecarei persoane, nobilii avand dreptul sa poarte un anumit tip de imprimeu, in timp ce oamenii de rand puteau purta imprimeuri diferite.

Cele mai frecvente teme abordate erau cele inspirate de natura. Unele imprimeuri simbolizau prosperitatea, sanatatea si norocul, in timp ce altele simbolizau dragostea, puritatea sau legatura cu divinitatea.

Culorile folosite erau vibrante si aveau ca sursa de inspiratie cerul si pamantul.

Tehnici de creati

Ceara a inceput sa fie utilizata pentru vopsirea textilelor inca de la inceputul secolului al III-lea in Egipt, urmand ca aceasta tehnica sa se raspandeasca ulterior si in China in timpul dinastiei Tang. Folosirea vopselurilor simple, naturale, nu mai era considerata o metoda eficienta din cauza decolorarii rapide, ceara avand proprietatea de a imprima permanent culoarea in tesatura repsectiva, permitand in acealsi timp realizarea unor modele mult mai interesante, deoarece ceara nu permite culorilor sa se imbine.

Batik1

Pentru realizarea unui batik se foloseste, de obicei, matasea de culoare alba. Pe suprafata materialului de lucru se aplica ceara, dupa ce a fost topita, in forma dorita cu ajutorul unui instrument special, de forma unei mici palnii cu penita (canting) care ajuta chiar si la crearea unor imprimeuri dificile.

Dupa aceea, se aplica vopselurile pentru materiale textile, incepand cu vopseaua de culoare deschisa, dupa care se picteaza modelele. In prezent se folosesc pensulele, insa in timpurile indepartate aplicarea vopselurilor se realiza mai dificil deoarece materialul era introdus de fiecare data in vopsea, dupa care erau realizate din nou alte modele pentru ca anumite portiuni sa isi pastreze culoarea initiala.

La final, materialul este fiert pentru indepartarea resturilor de ceara dupa care este transformat intr-un accesoriu sau obiect vestimentar.

Desi aceasta arta este practicata si in prezent si a cunoscut o importantata evolutie, ceara continua sa fie utilizata.
Batik ca forma moderna de manifestare artistica este folosita pentru realizarea unor imprimeuri deosebite pe tesaturi folosite atat pentru crearea obiectelor vestimentare si a accesoriilor, cat si pentru realizarea unor tablouri, exista numerosi pictori care adopta aceasta tehnica inedita si cu radacini antice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.