Bauturi traditionale romanesti, Romania se poate mandri cu bucate traditionale delicioase, dar nici la capitolul bauturi traditionale romanesti nu sta mai prejos. Bauturile traditionale romanesti se remarca, in primul rand, prin calitate, ele fiind produse 100% naturale, obtinute din cele mai bune fructe sau plante, fabricarea de bauturi spirtoase pe baza de fructe fiind o indeletnicire cu o istorie indelungata in tara noastra.
Secretele prin care se obtin cele mai bune bauturi traditionale romanesti s-au transmis de-a lungul timpului din generatie in generatie, prin viu grai si prin practica. Elementele traditionale ale unui popor asigura o mai buna intelegere a culturii respective, de aceea mancarurile si bauturile traditionale ale fiecarui popor reprezinta cai de acces catre adevarata cultura a sa. Atat mancarurile, cat si bauturile traditionale romanesti au un rol foarte important pentru fiecare locuitor al acestei tari, deoarece sunt consumate pentru celebrarea unor evenimente importante din familie, sunt nelipsite de la mesele de sarbatori si sunt prezente la evenimentele care marcheaza diferite etape din viata oamenilor, precum botezul, nunta sau inmormantarea.
Una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi traditionale romanesti este tuica. Reteta dupa care este facuta aceasta bautura difera de la o regiune la alta si de la un prducator la altul. In unele zone, in general in cele din Ardeal, tuica este mai tare decat in Muntenia. Tuica este produsa din fructe (prune, caise, piersici) lasate la fermentat si trecute prin procesul de distilare o singura data. Tuica este nelipsita de la masa de sarbatori sau de la alte evenimente importante.
Horinca este o alta bautura traditionala romaneasca la fel de apreciata. Este produsa tot din fructe, de obicei prune, mere sau cirese, dar care sunt trecute de doua ori prin procesul de distilare, fapt pentru care horinca este mult mai tare. Cea mai cunoscuta horinca este cea din Maramures, unde fiecare gospodar are o reteta proprie. Maramuresenii se mandresc peste tot cu o asemenea “licoare” si refuza orice alta bautura, ba chiar considera horinca un adevarat medicament.
Palinca este o bautura traditionala romaneasca, dar se gaseste si in Slovacia sau Ungaria, iar pe teritoriul nostru in Transilvania, in special in nord-vest. Are un continut ridicat de alcool si este fabricata tot din fructe, care au stat la fermentat in cazi din lemn.
Slibovita, desi este de origine sarbo-croata, a fost aleasa drept bautura traditionala romaneasca in urma cu aproximativ un secol. In Balcani poarta, in general, numele de rachiu (rakia), cuvant de origine slava care inseamna pruna. Este mult mai tare decat celelalte bauturi alcoolice traditionale romanesti.
Turtul este o bautura traditionala romaneasca specifica localitatii Turt din judetul Satu Mare. Aceasta bautura este obtinuta dupa dubla distilare a fructelor. Bautura trebuie tinuta in butoaie din lemn de dud pentru o perioada de cel putin cinci ani, sau in vase din lemn de stejar pentru o perioada de doi ani.
Aroma fructelor din aceste bauturi traditionale romanesti este inedita, iar alcoolul provine in urma fermentarii glucidelor din fructe. Aceste bauturi sunt 100% naturale, nefiind permis adaosul de zahar, conservanti, coloranti sau alte ingrediente care pot altera gustul.
Pe langa acestea, mai exista unele bauturi traditionale romanesti precum afianta, zmeurata, ciresata, cornata si visinata. Fructele sunt culese, puse intr-un vas, se adauga zahar si alcool, compozitia fiind lasata la macerat. Bauturile rezultate sunt delicioase iar “fabricarea” lor este foarte simpla si la indemana oricui.
Faptul ca Romania este una dintre cele mai importante tari producatoare de vinuri este cunoscut in intreaga Europa. Inceputurile viticulturii in Romania dateaza de peste 4000 de ani. Climatul continental al tarii reprezinta factorul decisiv care influenteaza calitatea vinurilor romanesti. Cultura vitei de vie poate fi practicata in aproape toate regiunile romanesti. Structura podgoriiloBauturi traditionale romanesti , palincar este diferita de la o zona la alta, fapt care ajuta la cultivarea cat mai diversificata a soiurilor de struguri. Tara noastra produce aproximativ 402 tipuri de vin.
Pe langa cunoscutele vinuri Merlot, Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir, Romania se poate mandri cu vinuri autohtone precum Feteasca Neagra, Grasa, Busuioaca sau Tamaioasa, care sunt apreciate in intreaga lume.
Un produs autentic obtinut prin distilarea vinului este vinarsul, o bautura aloolica tare. Vinarsul este obtinut prin invechirea timp de aproximativ cinci ani, sau chiar mai mult, a vinului in butoaie speciale, fabricate din lemn de stejar. Vinarsul este foarte des confundat cu coniacul, insa nu este coniac, desi bautura din urma se produce printr-un proces asemanator doar in regiunea Cognac din Franta.
O bautura traditionala romaneasca, de data aceasta racoritoare, este delicioasa socata. Este produsa din flori de soc, lamaie, miere si apa lasate la fermentat. Socata este o bautura foarte sanatoasa, plina de vitamine si o racoritoare excelenta pentru zilele calduroase de la inceputul verii. Socata trebuie tinuta la frigider pentru a nu se inaspri prea rau. Este o sursa excelenta de vitamine si energie, iubita atat de catre cei mai mici, cat si de adulti.