Bazilica de la Niculiţel este un monument paleocreştin, unic în lume. Aflată în comuna Niculiţel, judeţul Tulcea, bazilica e un adevărat loc de pelerinaj, loc care a fost descoperit destul de târziu, în anul 1971.

În acel an, se spune că într-o noapte localnicii au văzut într-o intersecţie de drumuri o cruce apărută din senin. Curioşi, aceștia au început să sape sub această cruce, gândindu-se că poate găsesc vreo comoară. Într-adevăr, au găsit o comoară, însă nu una plină de bani, ci o comoară religioasă. Cei care au săpat au găsit o criptă în care se aflau trupurile a şase martiri, trupuri care zăceau acolo încă din secolul al IV-lea.

Imediat, numele satului Niculiţel a început să apară pe buzele tuturor arheologilor şi istoricilor, iar săpăturile nu au întârziat să apară. Astfel, arheologii care s-au ocupat de sit au scos la lumină o interesantă criptă, care a fost deschisă în acelaşi an, la câteva zile după descoperirea făcută de localnici. S-a dovedit că acea criptă este, de fapt, o bazilică specifică Dobrogei secolelor IV – V. Având în vedere dimensiunile ei, bazilica de la Niculiţel i-a făcut pe specialişti să creadă că nu a fost o simplă biserică de mir, ci mai degrabă biserica unei mănăstiri sau chiar o catedrală.

Citește și:  Biserica Adormirea Maici Domnului din Sacele : Obiective turistice Braşov

Bazilica este cel mai vechi lăcaş de cult cu pronaos despre care se ştie în prezent, fapt ce-i sporeşte unicitatea. După ce au scos la iveală construcţia, arheologii au descoperit trupurile a şase martiri, însă numai patru dintre ei au fost identificaţi: Filip, Zotic, Atal şi Camasie. Identificarea lor a fost posibilă datorită inscripţiilor de pe pereţi. Cei patru au fost înmormântaţi într-o raclă din brad, iar numele lor apar în scrierile Constantinopolului, fără să se ştie unde au fost îngropaţi. Martirii sunt prăznuiţi pe data de 4 iunie, zi în care au fost omorâţi de romani, la doar 15 kilometri de localitate. Pentru că regimul comunist nu era de acord cu religia, pentru o perioadă, rămăşiţele umane ale martirilor au fost mutate la Mănăstirea Cocoș.

Pe lângă trupurile martirilor, în bazilica de la Niculiţel, au fost descoperite şi o serie de obiecte cu însemnătate ridicată: o monedă şi o cruce din timpul împăratului Teodosie al II-lea (prima jumătate a secolului al V-lea), un castron specific secolelor IV – V şi un vas globular, specific secolelor V – VI. În anul 1983, a fost amenajată o incintă pentru a proteja situl arheologic atât de intemperii, cât mai ales de oamenii răuvoitori.

niculitel-bazilica-paleocrestina.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.