Bazilica Qala’at Saaman, situata in apropierea orasului Alep din Siria, este un lacas sfant vechi care, acum mult timp, era format din patru bazilici, ce erau dispuse sub forma unei cruci, iar la mijloc se afla un spatiu octogonal imens, aici fiind pastrate vestigiile unei relicve extrem de pretioase ce data chiar din epoca crestina timpurie – un pilon de piatra, pe care, potrivit legendei, Sfantul Simeon Stalpnicul, a murit in secolul al V-lea.
Sfantul Simeon Stalpnicul a cautat sa duca o viata cat mai singuratica, departe de restul lumii si, in acelasi timp, o viata cat mai apropiata de puterea divina, de ceruri, acesta petrecandu-si in jur de 36 de ani in zone rurale, pe stalpi cat mai inalti, ultimul avand cam 15 metri inaltime. Aici traia Sfantul Simeon Stalpnicul, in ciuda conditiilor meteorologice vitrege; de fapt, el isi ducea existenta datorita oamenilor cu bunavointa, care ii aduceau alimente.
Mai mult, acesti oameni veneau la el pentru a fi sfatuiti si pentru ca Sfantul Simeon sa le arate drumul fagaduintei. Dupa ce a murit in anul 459, in cinstea sa s-a construit o biserica imensa. Ba chiar, la acele vremuri, acest lacas sfant ridicat in amintirea Sfantului Simeon Stalpnicul era cea mai mare biserica din lume si, in scurt timp, avea sa devina unul dintre principalele locuri de pelerinaj pentru crestinii de pretutindeni.
In sfarsit, cum se spunea si la inceput, Bazilica Qala’at Samaan era compusa, in fapt, din patru bazilici, dintre toate acestea, cea de est fiind cea mai mare. Aici, de altfel, se tineau si cele mai importante slujbe. In prezent, in acest sit de langa Alep se afla si o manastire, o capela si un baptiseriu, aceasta structura din urma fiind ridicata mai tarziu exact langa biserica. Vizitatorii care vin aici mai descopera si un drum care duce la Deir Samaan, locul unde se afla o manastire veche in care a locuit, pentru o vreme, Sfantul Simeon.
De-a lungul vremurilor, celebrul stalp s-a erodat, astazi fiind doar o piatra inalta de 2 metri. Cu toate acestea, ruinele complexului religios s-au conservat destul de bine, cu atat mai mult cu cat structura principala a bisericilor a fost pastrata, la fel, de asemenea, ca si fatada principala realizata in stil romanic; aceasta este intacta. Pe de alta parte, de remarcat sunt si imprejurimile sitului, Bazilica Qala’at Samaan fiind inconjurata de o mare de flori in timpul primaverii, peisaj care confera acestui loc o atmosfera deosebita, incarcata din punct de vedere spiritual.
Si nu e de mirare, indeosebi ca Sfantul Simeon Stalpnicul era cunoscut ca un mai propovaduitor al cuvantului lui Dumnezeu, venind sa-l asculte multimi mari de oameni. Tot Sf. Simeon a fost cel care i-a inspirat si pe alti asceti, inclusiv alti stalpnici, acest sit de langa Alep fiind emblematic pentru viata si daruinta sa.