Beit Suhaymi este o casa de lux ce se afla in centrul orasului Cairo, in spatele careia se ascunde o istorie zbuciumata si deopotriva interesanta. Imediat dupa ce mamelucii au fost invinsi de catre sultanul otoman Selim cel Crunt, acesta a ocupat orasul Cairo in anul 1517, in jurul taberei sale, punand lanci in varful carora erau infipte sute de capete taiate ale mamelucilor.

De la curțile interioare cu fântâni și grădini luxuriante până la camerele decorate cu tavan sculptat și mashrabiya (ferestre din lemn traforat), fiecare colț al acestei reședințe păstrează un fragment din istoria bogată a orașului Cairo.

Arhitectura și designul impresionant al casei Beit Suhaymi

Acest peisaj sinistru nu era decat o imagine care anunta ca, incepand din acel moment, Egiptul devenise o provincie a Imperiului Otoman, in fruntea careia se aflau pasii turci desemnati de la Istanbul. Insa situatia nu era intr-atat de linistita, cu atat mai mult cu cat Istanbul stia de revoltele ce puteau oricand izbucni, drept pentru care pasii turci erau aparati de 5.000 de soldati si ieniceri otomani, toti aflandu-se in citadela.

Ca raspuns la administrarea dezastruoasa dusa de Selim cel Crunt, Cairo a intrat intr-o perioada crunta, de declin treptat, in timp ce administratia provinciala se transforma intr-un dusman, din cauza coruptiei.

Si nu e de mirare ca, in acest timp de mare cumpana, edificiile importante din Cairo erau lasate sa se prabuseasca, interesul autoritatilor fata de acestea fiind scazut. Totodata, si sistemul sezonier de irigare a vaii Nilului parea ca imprumuta la indigo situatia politica si sociala crunta, acesta intrand in declin. Printre altele, au izbucnit si cateva epidemii de ciuma.

Numai ca acest popor avea sa se urce pe vaporul salvator, asa cum, de altminteri, s-a intamplat de nenumarate ori — cererea de cafea era tot mai mare, europenii parand furati de bautura rezultata din boabele de cafea.

Ulterior, pe masura ce se exporta tot mai multa cafea, multi negustori au inceput sa se imbogateasca treptat. Dar inainte ca boabele de cafea sa fie exportate in toate regiunile mediteraneene, acestea erau importate din Arabia, prin Yemen, la Cairo. O miscare destul de inspirata, am putea spune, Cairo fiind un fel de punte de legatura pentru cererea mare a europenilor.

In urma unei familii care s-a imbogatit de pe urma negotului cu boabe de cafea, a ramas o casa – Beit Suhaymi – ce se afla in districtul Gamaliyahm, mai cu seama in inima cartierului istoric fatimid al orasului Cairo.

Este vorba, de fapt, despre doua case care au fost unite, acestea datand din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Important de mentionat este ca, in aceste secole, negotul cu cafea din Cairo atinsese punctul culminant, tot mai multi negustori imbogatindu-se de pe urma exportului boabelor de cafea.

Viața aristocratică în Cairo-ul otoman: cum era locuită Beit Suhaymi

In fine, cert este ca aceasta constructie uluitoare din punct de vedere arhitectonic reprezinta intocmai stilul de viata al unei familii instarite. Tocmai de aceea a si fost restaurata de curand, la fel ca si cladirile aflate in imediata apropiere. In curtea centrala se afla o fantana arteziana, precum si o gradina. Aici, stateau membrii familiei care cautau putina racoare pe timp de vara.

La parter, avea loc tot felul de serate, aici aflandu-se incaperile principale. Mai mult decat atat, aici, stapanul casei isi primea oaspetii si partenerii de afaceri, dupa care ii invita in splendidul salon de receptie.

In timpul seratelor, oaspetii si membrii familiei respective se intretineau cu preparate foarte bune si scumpe, fumau si asistau la diferite spectacole date de artistii locali si nu numai. Insa in aceasta zona stateau doar barbatii, nu si femeile, intrucat ele aveau propriul lor loc, destinat la etaj.

Aici, femeile isi puteau petrece impreuna timpul, camerele destinate lor era bine aerisite, iar sufrageria comuna, decorata cu placi ceramice de Damasc, ofera o priveliste incantatoare spre curtea interioara. In plus, femeile se puteau relaxa pe pernele pufoase si moi, aceasta imagine conturand intrucatva pozitia femeii in societatea de atunci.

Beit Suhaymi din Cairo este, in sfarsit, una dintre cele mai frumoase case din Cairo, precum si una dintre cele mai vechi, reprezentand intocmai evolutia economica si sociala a negustorilor care au trait in acest oras acum mai bine de doua secole.

Viața aristocratică în Cairo-ul otoman: Cum era locuită Beit Suhaymi

În perioada otomană, Beit Suhaymi era locuită de familii bogate din Cairo, care se bucurau de luxul și intimitatea oferite de această reședință. Casa includea camere separate pentru bărbați și femei, conform tradițiilor islamice, iar viața cotidiană era organizată în jurul curții interioare. Mobilierul din Beit Suhaymi era realizat din lemn sculptat, iar pereții erau adesea decorați cu plăci ceramice și inscripții caligrafice.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale casei este sistemul său de apărare subtil. Deși nu era o cetate, Beit Suhaymi avea pasaje ascunse și uși secrete, care permiteau locuitorilor să se retragă rapid în caz de pericol. De asemenea, casa era prevăzută cu o baie turcească tradițională (hammam), un lux rar întâlnit în casele obișnuite ale vremii.

Astăzi, vizitatorii pot explora camerele acestei reședințe impresionante, admirând mobilierul original, picturile murale și colecțiile de obiecte de artizanat din perioada otomană.

Cum ajungi la Beit Suhaymi și ce alte atracții poți vizita în apropiere

Beit Suhaymi este situată în cartierul islamic al orașului Cairo, pe celebra stradă Al-Muizz, un loc plin de istorie și cultură. Această zonă este una dintre cele mai bine conservate părți ale vechiului Cairo, oferind turiștilor ocazia de a explora numeroase monumente istorice, printre care:

  • Moscheea Al-Hakim – Una dintre cele mai mari și mai vechi moschei din Cairo, renumită pentru arhitectura sa impunătoare.
  • Moscheea Sultanului Al-Ghuri – Un complex arhitectural spectaculos, ce include o moschee, o madrasa și un mausoleu.
  • Bazaarul Khan El-Khalili – Unul dintre cele mai vibrante și colorate bazaruri din Egipt, unde se pot găsi suveniruri tradiționale, mirodenii și obiecte de artizanat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.