Beit Suhaymi este o casa de lux ce se afla in centrul orasului Cairo, in spatele careia se ascunde o istorie zbuciumata si deopotriva interesanta. Imediat dupa ce mamelucii au fost invinsi de catre sultanul otoman Selim cel Crunt, acesta a ocupat orasul Cairo in anul 1517, in jurul taberei sale, punand lanci in varful carora erau infipte sute de capete taiate ale mamelucilor.

Acest peisaj sinistru nu era decat o imagine care anunta ca, incepand din acel moment, Egiptul devenise o provincie a Imperiului Otoman, in fruntea careia se aflau pasii turci desemnati de la Istanbul. Insa situatia nu era intr-atat de linistita, cu atat mai mult cu cat Istanbul stia de revoltele ce puteau oricand izbucni, drept pentru care pasii turci erau aparati de 5.000 de soldati si ieniceri otomani, toti aflandu-se in citadela.

Ca raspuns la administrarea dezastruoasa dusa de Selim cel Crunt, Cairo a intrat intr-o perioada crunta, de declin treptat, in timp ce administratia provinciala se transforma intr-un dusman, din cauza coruptiei. Si nu e de mirare ca, in acest timp de mare cumpana, edificiile importante din Cairo erau lasate sa se prabuseasca, interesul autoritatilor fata de acestea fiind scazut. Totodata, si sistemul sezonier de irigare a vaii Nilului parea ca imprumuta la indigo situatia politica si sociala crunta, acesta intrand in declin. Printre altele, au izbucnit si cateva epidemii de ciuma.

Numai ca acest popor avea sa se urce pe vaporul salvator, asa cum, de altminteri, s-a intamplat de nenumarate ori — cererea de cafea era tot mai mare, europenii parand furati de bautura rezultata din boabele de cafea. Ulterior, pe masura ce se exporta tot mai multa cafea, multi negustori au inceput sa se imbogateasca treptat. Dar inainte ca boabele de cafea sa fie exportate in toate regiunile mediteraneene, acestea erau importate din Arabia, prin Yemen, la Cairo. O miscare destul de inspirata, am putea spune, Cairo fiind un fel de punte de legatura pentru cererea mare a europenilor.

In urma unei familii care s-a imbogatit de pe urma negotului cu boabe de cafea, a ramas o casa – Beit Suhaymi – ce se afla in districtul Gamaliyahm, mai cu seama in inima cartierului istoric fatimid al orasului Cairo. Este vorba, de fapt, despre doua case care au fost unite, acestea datand din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Important de mentionat este ca, in aceste secole, negotul cu cafea din Cairo atinsese punctul culminant, tot mai multi negustori imbogatindu-se de pe urma exportului boabelor de cafea.

Citește și:  Memorialul National de razboi al Australiei: Obiective turistice Australia - Canberra

In fine, cert este ca aceasta constructie uluitoare din punct de vedere arhitectonic reprezinta intocmai stilul de viata al unei familii instarite. Tocmai de aceea a si fost restaurata de curand, la fel ca si cladirile aflate in imediata apropiere. In curtea centrala se afla o fantana arteziana, precum si o gradina. Aici, stateau membrii familiei care cautau putina racoare pe timp de vara.

La parter, avea loc tot felul de serate, aici aflandu-se incaperile principale. Mai mult decat atat, aici, stapanul casei isi primea oaspetii si partenerii de afaceri, dupa care ii invita in splendidul salon de receptie. In timpul seratelor, oaspetii si membrii familiei respective se intretineau cu preparate foarte bune si scumpe, fumau si asistau la diferite spectacole date de artistii locali si nu numai. Insa in aceasta zona stateau doar barbatii, nu si femeile, intrucat ele aveau propriul lor loc, destinat la etaj.

Aici, femeile isi puteau petrece impreuna timpul, camerele destinate lor era bine aerisite, iar sufrageria comuna, decorata cu placi ceramice de Damasc, ofera o priveliste incantatoare spre curtea interioara. In plus, femeile se puteau relaxa pe pernele pufoase si moi, aceasta imagine conturand intrucatva pozitia femeii in societatea de atunci. Beit Suhaymi din Cairo este, in sfarsit, una dintre cele mai frumoase case din Cairo, precum si una dintre cele mai vechi, reprezentand intocmai evolutia economica si sociala a negustorilor care au trait in acest oras acum mai bine de doua secole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.