Republica Belarus se află în centrul Europei, la ântâlnirea apelor Mării Baltice cu ale Mării Negre. Inițial „Rutenia Alba”, numele Belarus a fost adoptat atunci când țara a devenit independentă de URSS. Liderii țării independente au menținut legăturile cu Moscova, ceea ce a condus la o izolare internațională a Belarusului. În prezent, majoritatea industriilor au rămas în conducerea statului, iar investițiile străine sunt limitate la un mediu de afaceri neprielnic.

Industria turismului s-a orientat către agro-turism, acest fapt datorându-se atuurilor naturale – câmpii largi, sate, castele și mănăstiri antice, păduri dese și o multitudine de lacuri ce incită turiștii iubitori de natură, cultură și sport.

Belarus peisaj

O treime din teritoriul țării este acoperită de păduri de mesteacăn, stejari și brazi care au făcut loc bizonilor, elanilor, căprioarelor, lupilor și așa mai departe. Aici se organizează excursii acompaniate de ghizi, ce oferă posibilitatea turiștilor să se relaxeze culegând ciuperci, fragi și plante medicinale. De asemenea, turistul are posibilitatea să se cazeze într-un sat tardițional, unde poate cina alături de familia de țărani. Alte aspecte ce merită experimentate sunt stațiunile și salinele, care oferă tratamente naturale pentru diverse afecțiuni.

Belarus are o istorie unică și un patrimoniu cultural bogat, cu sute de monumente care datează din secolul al XII – lea. Majoritatea castelelor se află în ruină, însă câteva au fost conservate: Mir, Nyasvizh, Zaslaue, Lida și Kamianec.

Minsk
Minsk

Principalele atracții turistice sunt:

  • Capitala Minsk, situată la 340 de kilometri de Varșovia și 120 de kilometri de Vilnius. Ea a fost pentru prima oară menționată în anul 1067. Orașul a devenit o importantă axă de comunicații și a fost grav avariat în timpul celui de-al doilea război mondial.
  • Suburbia „Troitskoye Predmestye” care oferă o incursiune în vechiul oraș Minsk – case din secolul al XIX – lea, cu fațade colorate și exemple excelente de arhitectură barocă – Catedrala Sfântului Duh, Catedrala Sf. Petru și Pavel și Catedrala Marynsky, reconstruită după forma originală. 
  • Domurile bisericilor ortodoxe rusești care domină peisajul pe tot parcursul țării.
  • Memorialul de la Khatyn ce comemorează distrugerea sa de către armatele germane, în timpul celui de-al doilea război mondial.
  • Orașul Mir aflat la 120 de kilometri distanță de Minsk unde poate fi vizitat cimitirul evreiesc și castelul din secolul al XV – lea. În apropiere, Nesvizh încă mai păstează din clădirile istorice, una dintre ele fiind fosta reședință a familiei Radzivill. Palatul este înconjurat de un parc cu numeroase lacuri și grădini. În vecinătatea sa este amplasată biserica catolică fondată de arhitectul italian Bernardoni, în secolul al XVI – lea. 
  • Pinsk este doilea oraș ca mărime din regiunea Brest și este amplasat la o distanță de 300 de kilometri față de Minsk. Abundența monumentelor istorice, arhitecturale și culturale uimește.
  • Muzeul de „Arhitecură Folclorică Dudutki” se află la 40 de kilometri distanță de capitală și este singurul muzeu privat din Belarus ce expune obiecte de meșteșugărit și obiceiuri tradiționale. 
  • Staul pitoresc „Raubichi” deține un muzeu etnografic, în interiorul unei biserici scoase din uz. 

Din punct de vedere gastronomic, specialitățile naționale includ borșul cu sfecă și smântână și cotletul Minsk, iar băuturile tradiționale sunt făcute din peste 100 de plante diferite, fiecare având o aromă mai mult decât interesantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.