Numită deseori „Esența Europei”, Belgia se prezintă în fața turiștilor drept o țară multiculturală și plurilingvistă. Situată între Franța și Olanda, ea cuprinde tot ce poate oferi Europa mai bun. Flandra, în nord, se poate lăuda cu orașele medievale Antwerp, Bruges și Ghent, iar Valonia – în sud- cu nenumăratele castele și orașe precum Liege, Namur și Tournai. Bruxelles este una dintre capitalele cosmopolite fiind gazdă pentru Uniunea Europeană și NATO, cât și pentru o multitudine de companii comerciale și afaceri internțaionale.
Istoria Belgiei fost întotdeauna corelată de schimburile culturale și comerciale, mare parte a aspectelor sale de azi datorându-se rolului pe care l-a avut ca loc de întîlnire în Europa de Vest. Amprentele spaniolilor, francezilor, austriecilor și ale multor alte popoare sunt observabile și astăzi în arhitectura locală – art nouveau, baroc, gotic și romanesc.
Printre principalele atracții turistice ale Belgiei se enumeră Bruxelles cu a sa piață „Grand Place” și este înconjurată de casele breslelor, de primăria orașului, și de Casa Regală. Piața este cea mai importantă atracție turistică a orașului și principalul său reper, alături de Atomium și Manneken Pis. Ea măsoară 68×110 m și este trecută în patrimoniul mondial UNESCO. Tot aici, turiștii se pot poza cu statuile Manneken Pis și Janneken Pis ce portretizează exuberanța vechiului Bruxelles.
Orașul port flamand Antwerp (sau Anvers, în franceză) musteşte a modă cu fiecare colţ de stradă, fiecare localnic aranjat ca de ocazie în plină zi, fiecare cafenea elegantă şi străduţă ticsită cu magazine vintage şi de mâna a doua. Antwerp-ul este cunoscut în lume ca fiind una dintre marile capitale ale modei.
Are una dintre cele mai faimoase şcoli de fashion, Fashion Academy Antwerp, un muzeu de modă, show-uri, evenimente şi lansări de designeri atrag oameni din modă lunar, dacă nu săptămânal în oraşul-port. Toţi locuitorii Bruxellului îşi fac cumpărăturile de haine în Antwerp, iar trenul care leagă cele două oraşe transportă turistul în doar 20 de minute pentru preţul de aproximativ patru euro în „oraşul cumpărăturilor”. Toto aici, turistul poate vizita Muzeul
Diamantelor unde va vedea cum pietrele prețioase se șlefuiesc. Totodată va învăța despre istoria și importanța acestora.
Centrul medieval din Ghent, la doar 55 de kilometri distanță de Bruxelles. Este accesibil, ca distanță și ca preț – 19.2€ tren dus – întors din capitală. Atracțiile principale sunt catedrala Sf. Bavo, locul în care a fost botezat Carol al V – lea și în care se află capodopera fraților Van Eyck, „Altarul mielului mistic”.
La sud de Bruxelles, spre Valonia se află citadela spectaculoasă de pe stâncă și biserica Notre Dame, de pe malul râului Meuse. Tot în Valonia se poate vizita și Liege, o destinație populară situată pe malurile râului Meuse.
Turistul se mai poate plimba cu barca de-a lungul canalelor din Bruges, deseori descris ca „Veneția nordului”. Canalele din Bruges emană linişte, iar fiecare clădire importantă din zonă are propriu debarcader. Stilul neo-gotic, ce a dominat secolul al XIX-lea, este prezent. Din cauza renovărilor masive ce au avut loc în secolul al XIX-lea mulți critici au catalogat orașul Bruges ca fiind un oraș medieval „fals”.