Berlin, capitala Germaniei, este renumit pentru varietatea atracțiilor, viața culturală înfloritoare și un mod de viață care este atât de hectic, dar și relaxant. Contrastele între clădirile istorice și de arhitectură modernă, între tradițional și modern sunt ceea ce fac orașul unic. Obiectivele turistice din Berlin, de la Poarta Brandenburg la clădirea Guvernului, spun povestea unei întregi națiuni. Berlinul este un oraș al artei, al artiștilor și al muzeelor. Mai mult de 170 de muzee, inclusiv cele de pe faimoasa insulă-muzeu de pe râul Spree, expun comorile de artă ale lumii.
Poarta Brandenburg, simbolul trecutului
Poarta Brandenburg este unul dintre cele mai importante monumente din Berlin, un punct de reper și un simbol cu peste două sute de ani de istorie. Poarta Brandenburg a fost construită între anii 1788 și 1791 de către Carl Gotthard Langhans a cărui viziune a fost inspirată de poarta Propylaea de pe Acropole, Atena. Coloanele sculptate te duc cu gândul la stilul clasic, iar statuile fac aluzie la ideea de putere și victorie.
Catedrala din Berlin, un monument gotic-baroc-renascentist impresionant
Berliner Dom (Catedrala din Berlin) a fost finalizată în anul 1905 și este cea mai mare și cea mai importantă biserică protestantă din Berlin, fiind și locul care adăpostește mormântul dinastiei prusace Hohenzollern. Alte lucrări importante de artă pe care le vei observa sunt cristelnița lui Christian Daniel Rauch și mozaicul Petrus de Guido Reni. Orga, cu peste 7000 de țevi, este o capodoperă și una dintre cele mai mari din Germania.
O vizită la catedrală necesită mai mult de 270 de pași, dar zona de observare merită, pentru că iți oferă vederi minunate ale cartierului Mitte. Catedrala are o înălțime de 114 m și patru turnuri, iar interiorul este bogat ornamentat cu elemente de epocă din perioada Noului Testament și a Reformei. Acest loc este folosit pentru concerte și lecturi religioase. Excursiile cu ghid sunt disponibile și foarte informative.
Turnul de televiziune, simbolul prezentului
Fernsehturm Berlin (Turnul TV) are înălțimea de 368 m și este cea mai înaltă clădire din Berlin. Turnul constă dintr-un stâlp de beton imens de 250 m, cu un catarg de oțel cu dungi roșii și albe. O antenă de 3 m a fost înlocuită în anul 1997 și sfera din vârf este formată din șapte etaje în interior, toate fiind deschise pentru vizitatori.
Suprafața sferei este formată din 140 de segmente de oțel inoxidabil. În jurul bazei turnului, este un centru expozițional și o clădire-restaurant într-un ansamblu care include fântâna Neptun. În timpul petrecut în Berlin, te vei bucura de clădirile vechi, renovate, având elemente moderne frumos integrate.
Reichstagul, unde trecutul se îmbină cu prezentul
Clădirea Reichstag a fost finalizată în anul 1894, ca urmare a formării statului și a înființării Reich-ului german din anul 1871, după o restaurare completă a clădirii originale a lui Paul Wallot. Restaurarea spectaculoasă a clădirii a fost completată pe data de 19 aprilie 1999, de Norman Foster care și-a pus amprenta pe arhitectura clădirii.
Noua cupolă Reichstag te va surprinde enorm… te vei simți într-o lume science-fiction cu cilindrul central de dimensiuni masive din sticlă, este printre caracteristicile cele mai impresionante vizual și tehnic. Cupola a fost proiectată pentru a reflecta lumina naturală în camera de plen.
Aceasta oferă ventilație și lumină naturală, are un sistem de oglinzi care direcționează lumina în interiorul camerei, în timpul zilei și o reflectă înapoi, pe timp de noapte. Clădirea este considerată ecologică, cu privire la sursele regenerabile de energie, datorită folosirii unui sistem de încălzire și de aer condiționat alimentat cu ulei de semințe de rapiță. Plimbarea până sus, la vârful cupolei și vederile panoramice impresionante ale zonei Tiergarten merită toți banii.
Coloana Victoriei, relicvă a imperiului prusac
Coloana Victoriei sau Siegessäule Berlin este un alt monument care a rezistat de-a lungul secolelor, simbol al victoriei militare prusace în secolul al XIX-lea. Coloana este un exemplu interesant cu reprezentări alegorice care leagă simboluri mitologice tradițional-germane. Friza – sau banda decorativă a exteriorului – cu sculpturi, litere și mozaicuri este un exemplu fascinant.
Monumentul este accesibil folosind un pasaj pietonal. Patru temple neoclasice, de asemenea, construite de către Albert Speer te întâmpină la intrare. Pentru a ajunge la vârf, trebuie să urci scările înguste de 270 de trepte. Cafeneaua Victoria și Biergarten, chiar lângă monument, este ideală pentru băuturi răcoritoare și o scurtă pauză.
Piața Potsdamer Platz, unde prezentul trăiește intens
Berlin Potsdamer Platz este exemplul cel mai frapant de reînnoire urbană care a transformat vechiul Berlin în Berlinul modern din anii 1990, deși aceasta nu este, strict vorbind, o piață. Zona este formată din trei centre cunoscute sub numele de Daimler Chrysler (1998), Centrul Sony (2000) și Centrul Beisheim (2004). Atracțiile principale pe care le poți vedea în timp ce te plimbi pe jos în jurul zonei Potsdamer Platz includ: Tower Debis construit de Renzo Piano și Daimler Chrysler Atrium cu spațiile sale publice, inclusiv expoziții de artă, un showroom auto și bazinul de apă artificial, Centrul Sony și Muzeul Filmului, Shopping Mall Arkaden, Teatrul Muzical și Casino.
Rotes Rathaus este, literalmente, sediul Senatului Berlinez, clădirea din cărămidă roșie, de o culoare aprinsă este foarte impunătoare, cu turnul ceas înălțându-se glorios. Mulți turiști vin aici pentru a face poze.
Insula muzeu, o comoară ce adăpostește comori
Museumsinsel Berlin (insula-muzeu) este un ansamblu unic de cinci muzee, ce include și Muzeul Pergamon construit pe o mică insulă din râul Spree din Berlin, între anii 1930, fiind considerat un monument cultural și arhitectural de mare importanță, parte din patrimoniul mondial UNESCO. Insula poate fi descrisă ca o acropolă de artă a Berlinului, deoarece ilustrează evoluția muzeului modern de-a lungul secolului 20 și pentru că colecțiile sale se întind pe o perioadă de șase mii de ani.
Muzeul Evreiesc, memoria celor pierduți
Un monument istoric al evreilor și al vieții lor în Germania, Juedisches Muzeum, proiectat de Daniel Libeskind trebuie să fie un loc de popas pentru fiecare turist. Fiind unul dintre muzeele remarcabile, te va uimi identitatea culturală integrată în design, o expresie a prezenței evreiești și a tragediei holocaustului. Muzeul, în termeni filozofici, reprezintă încercarea de împăcare, în memoria celor pierduți în război.
Clădirea este caracterizată prin zidurile sale sclipitoare, placate cu zinc, linii neregulate și un zig-zag în formă de stea cu lumină care vine prin fante asimetrice care amintesc de loviturile istorice brutale. Terenul din jur este împărțit în spații ce trec prin axa est-vest. Acestea pot fi traversate doar prin pasaje de trecere. Elementele structurale sunt reprezentate prin conceptul de vid care te vor marca puternic vizual. Cinci goluri verticale străpung nouă clădiri din beton. Interiorul este întunecat, iar lumina slabă este direcționată către exponate.
Magazinul de vest, cel mai mare magazin din Europa
Cea mai faimoasă marcă de magazin din Berlin este KaDeWe (Kaufhaus des Westens) sau „magazinul de vest„. Este un paradis comercial din Berlin, un reper al zonei Wittenberg Platz. Cu un spațiu de 60.000 m², echivalentul a nouă terenuri de fotbal, 380.000 de articole, 40.000 de vizitatori pe zi, acesta este legendarul punct comercial, cel mai mare de pe continentul european.
Să faci aici cumpărături este ca și cum ai traversa un oraș întreg, plin de produse diferite. Dacă te plimbi prin departamentul de ceramică sau cumperi trufe în departamentul de ciocolaterie de la etajul Food Halls sau colinzi pe bulevardele de modă, vei fi cu siguranță mulțumit.
Iubitorii naturii trebuie să viziteze parcul Tiergarten. Cel mai cunoscut parc din Berlin, datorită centralității sale, este un loc minunat pentru o plimbare, poți să iei o gură de aer proaspăt, să faci un picnic, să te plimbi cu bicicleta sau să faci jogging.