Daca am cautat vreodata definitia a ceea ce ar trebui sa insemne si sa reprezinta o biblioteca moderna, atunci trebuie sa stim ca Biblioteca Congresului din Washington, D.C., prezinta toate trasaturile unui asemenea loc, remarcandu-se, in mod deosebit, prin diversitatea colectiilor sale. Si nu putem, la randul nostru, sa nu remarcam contributiile pe care Thomas Jefferson i le-a adus acestei biblioteci.

Biblioteca Congresului din Washington DC1

Impresionanta biblioteca este cea mai veche institutie federala si culturala din Statele Unite, iar biblioteca propriu-zisa se afla in patru cladiri din Washington, D.C. In prezent, cel care conduce aceasta biblioteca este James H. Billington, numai ca, trebuie sa precizam ca, inainte de 1861, aceasta institutie nu era la fel de importanta ca in anii care au urmat.

De fapt, atunci, mai exact in anul 1861, cand Razboiul Civil American a izbucnit, Biblioteca Congresului nu avea o insemnatate prea mare, in conditiile in care biblioteca fusese infiintata in anul 1800, dupa ce presedintele John Adams a promulgat o lege a Congresului. Prin promulgarea acelei legi s-a mutat sediul Guvernului de la Philadelphia la Washington, D.C. Mai pe larg, legea prevedea infiintarea unei biblioteci de documentare, exclusiv pentru Congres, fiind alocati 5.000 de dolari pentru achizitionarea de carti.

Biblioteca Congresului din Washington DC11

Decizia, atunci, nu a fost vazuta cu ochi buni, multi considerand ca este doar o risipa de bani, ori, daca vreti, un pretext prin care cei aflati la conducere, precum si cei care urmau sa se ocupe de administrarea bibliotecii, sa obtina bani de pe urma legii, bineinteles, in mod ilegal. Biblioteca a functionat in cladirea Capitoliului pana la data de august 1914, cand cladirea a fost distrusa de trupele invadatoare britanice.

Din nefericire, nu s-au facut prea multe imediat dupa si spunem acestea, deoarece a fost nevoie de Thomas Jefferson (la acea vreme deja retras din functia de presedinte) sa ofere tarii, pe care o condusese, biblioteca sa personala, de altminteri, deosebit de valoroasa. Colectia sa era diversa, incluzand carti de stiinta, literatura, precum si carti de filosofie.

Biblioteca Congresului din Washington DC111

Prin decizia, cel putin surprinzatoare, a lui Thomas Jefferson s-a stabilit precedentul achizitionarii ulterioare de noi carti si publicatii, in cele din urma, Biblioteca Congresului din Washington, D.C., devenind poate si mai mare si cuprinzatoare precum cea care fusese distrusa de trupele invadatoare britance. Nu trebuie sa uitam sa mentionam si un alt nume important care a contribuit semnificativ la imbogatirea colectiei bibliotecii.

Citește și:  Situl arheologic Cartagina: Obiective turistice Tunisia - Tunis

Este vorba despre Ainsworth Rand Spofford, bibliotecarul Congresului. Spafford a ocupat aceasta functie incepand cu anul 1864 pana in 1897. El a fost cel care, daca vreti, a contribuit la promulgarea Legii drepturilor de autor, care cerea tuturor celor care solicitau protejarea drepturilor de autor sa trimita doua exemplare ale lucrarilor Bibliotecii Congresului.

Biblioteca Congresului din Washington DC1111

Totodata, nu putem sa nu remarcam ingeniozitatea acestei legi, mai ales daca ne raportam la acele vremuri. In aceasta maniera, legea a dus la marirea considerabila a colectiilor bibliotecii, aici, referindu-ne, bineinteles, la numarul si diversitatea lor. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca este necesar sa se construiasca o noua cladire pentru a adaposti cartile. In anul 1886, s-a aprobat constructia unei noi cladiri pentru biblioteca.

Proiectele prevedeau o cladire in stil italian, renascentist, care avea sa devina una dintre cele mai mari si mai scumpe cladiri din toate timpurile. Extravaganta si unicitatea noii cladiri a ramas astfel in memoria oamenilor, multi considerand-o o adevarata opera de arta renascentista.

Biblioteca Congresului din Washington DC11111

Noua biblioteca avea sa fie inaugurata in anul 1887, devenind, in scurt timp, un foarte cunoscut si iubit monument national. Intr-o oarecare masura, de fapt, biblioteca devenise un simbol al intregii natiuni, al cunoasterii. Biblioteca Congresului are in prezent, dupa cum este precizat si la inceput, trei cladiri: Cladirea Originala Thomas Jefferson, Cladirea John Adams, inaugurata in 1938, si cladirea Memorialului James Madison, inaugurata in 1981, ca sediu central Congresului.

In sfarsit, Biblioteca Congresului din Washington, D.C., este, fara indoiala, cel mai graitor exemplu al convingerilor americane, potrivit carora cunoasterea are nevoie de un loc mai mult decat simbolic pentru a fi atinsa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.