Biblioteca Digitală Mondiala (World Digital Library – WDL) a fost deschisa oficial la 21 aprilie 2009, din initiativa UNESCO si a Bibliotecii Congresului american. Pentru realizarea acesteia si-au adus contributia 26 de biblioteci si alte institutii culturale din 19 tari, de pe toate continentele. WDL este functionala in sase limbi oficiale UNESCO – engleza, franceza, spaniola, rusa, araba si chineza, la care se adauga portugheza, avand in vedere implicarea in proiect a Braziliei.
Biblioteca Digitală Mondială pune la dispozitie gratuit, pe internet, documente din cele mai diverse domenii, reprezentative pentru patrimoniul universal, transpunerea lor in format digital fiind rezultatul a patru ani de munca sustinuta. Principalul scop al unui astfel de demers este acela de a facilita accesul la educatie si la cercetare, in intreaga lume. Pe de alta parte, este si o sansa, pentru tarile in curs de dezvoltare, de a-si face cunoscute valorile culturale, in aceeasi maniera in care o fac si tarile dezvoltate. La fel de importante sunt si alte obiective, precum: accesul la carti, informatii detinute de mari biblioteci ale lumii, incurajarea multilingvismului, diminuarea fracturii dintre America de Nord si America de Sud, prin sustinerea parteneriatului cu Mexicul si Marocul, in primul rand.
Exista pe site-ul Bibliotecii Digitale Mondiale sectiuni dedicate profesorilor si elevilor, care au menirea de a propune un nou model educational, mult mai dinamic si mai deschis. Intr-un context mai larg, UNESCO isi asuma misiunea de a salva „memoria umanitatii”, aceasta fiind si titulatura unui alt program, creat in 1992, pentru a sensibiliza comunitatea internationala fata de extraordinara bogatie culturala a lumii, care trebuie conservata pentru generatiile urmatoare si, in acelasi timp, pusa la dispozitia publicului larg, in conditiile in care multe valori (carti, documente, picturi, compozitii muzicale etc.) au disparut, pentru ca s-au uzat sau s-au pierdut in diferite accidente, de-a lungul timpului.
Exista aici, in arhiva WDL, de exemplu, prima inregistrare a imnului Frantei, Marseillaise , textul original al Constitutiei SUA, un video emotionant cu emigrantii sositi in 1892, in Ellis Island, portul de acces in America, dupa un film facut in epoca de Alfred C. Abadie etc.
O biblioteca digitala similara WDL este Europeana, lansata in 2008, de catre Comisia Europeana. In 2011, aceasta detinea peste 15 milioane de carti, filme, picturi, inregistrari audio-video, fotografii, toate digitizate, realizate cu contributia unor institutii de prestigiu, precum British Library, Muzeul Louvre, din Paris, Rijksmuseum, din Amsterdam, Biblioteca Nationala din Portugalia, Biblioteca Nationala din Ungaria etc. Costurile pentru realizarea acestei biblioteci au fost de peste 100 de miliarde de euro si este accesibila in cele 21 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Proiectul a fost cuplat cu motorul de cautare Quaero (in limba latina insemnand „eu caut”), de ultima generatie, care permite accesul nu numai la carti, ci si la imagini, sunet, video, fiind conceput special pentru continuturi multilingve si multimedia.
Un concurent redutabil al WDL, pe langa Europeana, este Google Book Search, cea mai mare „biblioteca” din lume (cu milioane de titluri), realizata cu participarea Harvard University Library, New York Public Library, Stanford University, University of Oxford si multe alte institutii.
Biblioteca Digitală Mondiala poate fi accesata la adresa: www.wdl.org