Biserica “Adormirea Maicii Domnului” este o biserică ortodoxă din localitatea Zlatna, judeţul Alba. După cum îi spune şi numele, poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului” şi a fost declarată monument istoric, fiind inclusă pe lista edificiilor de importanța naţională din acest judeţ.

Biserica este amplasată pe strada Horea, la numărul 27 şi datează din anul 1424, fiind iniţial construită în stil baroc. Ctitorul ei a fost Stanislav Hraboru, iar de-a lungul timpului biserica a suferit mai multe modificări. De fapt, specialiştii care au studiat acest lăcaş religios au stabilit că forma pe care o are astăzi se datorează a trei etape de construcţie.

Biserica Maicii Domnului Alba
Biserica Maicii Domnului Alba

Prima etapă coincide cu momentul ridicării Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, când a fost folosită piatră ca material pentru a ridica edificiul. Planul său era în formă de navă dreptunghiulară, nava iniţială fiind mai lungă decât cea de astăzi. Aceasta avea două travee care erau acoperite, dar şi bolţi în stil gotic, ce se remarcau prin arcele ogive încrucişate.

Citește și:  Hotel Steier din Anina : Obiective turistice Caraş-Severin

A doua etapă a fost în epoca medievală, mai exact în anul 1696. În acea perioadă, au fost demolate bolţile gotice şi s-a scurtat nava. De asemenea, partea vestică a fost refăcută, a fost pus un turn, încadrat de bolţile traveelor. A fost făcută şi o boltă semicilindrică şi au fost amenajate capele în lateralele clădirii. În ultima etapă, adică în anul 1744, a fost adăugată o absidă altarului şi a fost refăcută pictura.

biserica-adormirea-maicii-domnului-zlatna.jpg

Pictura din interiorul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” datează din secolele al XV-lea şi al XVIII-lea, fiind picturi murale, caracterizate de stilul bizantin. Câteva fragmente din pictura cea veche se găsesc şi pe catapeteasma care a luat naştere în urma modificării spatelui altarului.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.