Iubita atat de crestinii din intreaga lume, cat si de musulmani, Biserica Adormirii Maicii Domnului, mai degraba cunoscuta drept Mormantul Fecioarei, se afla la poalele Muntelui Maslinilor, situat in valea Kidron, Ierusalim. Odata ce ajungem in acest loc minunat, aflam ca mormantul dateaza chiar din secolul I si ca, in acelasi loc, au mai fost ridicate, ca apoi sa fie puse la pamant mai multe biserici— se pare ca cea mai veche dateaza din prima jumatate a secolului al V-lea.

La putine clipe dupa ce ne-am lasat furati de acest loc nemaipomenit de frumos, o capela mica, patrata, despre care se spune ca ar fi presupusul loc al Mormantului Fecioarei Maria, sapat in stanca aflata in vecinatate, ni se infatiseaza precum o revelatie in fata ochilor. Imaginea este de-a dreptul impresionanta, intrucat la conturarea acesteia contribuie si imprejurimile de o frumusete unica. Mai aflam ca alte morminte, despre care se crede ca se afla tot aici, sunt acelea ale parintilor Mariei, Ioachim si Ana, mormantul Reginei Cruciatilor, Melisanda (decedata in anul 1161) si al sotului Mariei, Iosif.

De asemenea, in biserica vom gasi ofrande aduse atat lacasului sfant, cat si Maicii Domnului, in diferite perioade istorice si din diferite tari. Printre aceste ofrande trebuie sa amintim chiar si de lucrarile arhitecturale din vremea cruciatilor sau bizantina, ori a altarelor de la greci, armeni si etiopieni. Doar daca ne gandim la fatada bisericii, care este unul dintre cele mai graitoare exemple de arhitectura a cruciatilor din Ierusalim, vom constata ca lacasul sfant este un veritabil giuvaier.

In sfarsit, coboram cele 40 de trepte si ajungem la ruinele bisericii bizantine. O mihrab (nisa pentru rugaciuni) arata directia catre Mecca, demonstrand semnificatia islamica a acestui loc. De fapt, musulmanii sunt de parere ca Mohamed a vazut lumina deasupra mormantului Fecioarei in calatoria sa de la Medina spre Ierusalim. De altminteri, in fiecare an, pe 15 august (care marcheaza Adormirea Binecuvantatei Fecioara Maria in calendarul romano-catolic), atat grecii, cat si armenii comemoreaza Adormirea Maicii Domnului in biserica, printr-o sarbatoare cunoscuta de toti oamenii.

Si, chiar daca existenta mormantului Fecioarei Maria in acest loc este un subiect de controversa, mii de vizitatori cred ca aici zac ramasitele mamei lui Iisus. Mai mult, in jurul acestei biserici s-au creat intr-atat de multe controverse, incat exista poate la fel de multe voci care contesta veridicitatea spuselor potrivit carora aici s-ar afla ramasitele celei care a fost mama lui Iisus. Astfel, a devenit un altar si monument al adormirii sale intru Domnul. Marcand locul unde romano-catolicii cred ca Fecioara Maria a adormit pentru ultima oara, Biserica Adormirii Maicii Domnului a fost construita pentru germanii catolici intre anii 1901 si 1910 si apartine ordinului germano-benedictin. Sultanul turc i-a inchinat pamantul kaizerului Wilhelm al II-lea, cu occazia vizitei sale la Ierusalim, in anul 1898. Importantul punct de reper este situat pe Muntele Sion, in partea sudica a orasului vechi al Ierusalimului.

Ridicata in stil romanic, biserica pare a fi mai degraba o fortareata, avand un turn impresionant cu o cupola si ceas , un acoperis conic gri si patru foisoare. Designul conceput ca o replica a catedralei din Aachen a lui Charlemagne, in vestul Germaniei, e bazat pe planuri realizate de Heinrich Renard, arhitectul arhiepiscopiei din Koln. Atractia centrala adaposteste o statuie in marime naturala a Mariei dormind.

Cripta are un mozaic de cupola de deasupra statuii, cu Hristos primindu-i sufletul, inconjurat de femeile din Biblie: Eva, Sarah, Miriam, Esther, Yael si Iudita. Mozaicurile sunt unele dintre cele mai frapante trasaturi ale bisericii. Podeaua din mozaic a capelei principale simbolizeaza Sfanta Treime, cu cele trei cercuri care se intersecteaza, si e inconjurata de alte omagii aduse crestinatatii, cum ar fi numele profetilor Daniel, Isaia, Ieremia si Ezechiel, dar si cele ale celor 12 apostoli. Mozaicul este inconjurat de 12 semne ale zodiacului.

Biserica este inconjurata de importante locuri crestine, inclusiv “Camera Cinei cea de Taina” si mormantul lui David – desi se spune ca acesta n-a fost niciodata ingropat acolo. In timpul bataliilor din anul 1948 si din anul 1967 pentru Ierusalim, biserica a fost deterioarata si parti din ea nu au fost niciodata refacute. La fiecare doi ani, biserica ofera Premiul Muntele Sion oamenilor care au constribuit, mai mult sau mai putin, la crearea unui dialog crestino-musulmano-evreiesc. In fapt, Biserica Adormirii Maicii Domnului din Ierusalim este un simbol veritabil al dialogului dintre crestini, musulmani si evrei, in acest lacas sfant, rugandu-se aproape toti oamenii, indiferent de religia lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.