Acum cateva secole, capitala fostei colonii portugheze, Goa, putea fi comparata cu usurinta cu Lisabona, atat ca marime, cat si ca grandoare, chiar daca in prezent are mai degraba dimensiunile unui stat, decat ale unui oras. Cu o populatie de 200.000 de locuitori, uimitorul oras Goa era cea dintai asezare colonizata de crestini din India, insa aceste vremuri infloritoare aveau sa apuna la un moment dat, mai cu seama atunci cand epidemiile de holera si malarie au lovit orasul in secolul al XVII-lea.

Biserica Bom Jesus1

Aceasta a fost, de altfel, si perioada in care asezarea a fost abandonata, in anul 1775, populatia orasului ajungand la numarul de 1.500 locuitori. Fosta colonie portugheza a pastrat, din fericire, constructii emblematice pentru acele vremuri prospere, iar Biserica Bom Jesus este, fara indoiala, unul dintre acestea.

Lacasul sfant, cunoscut si sub numele de Sf. Francisc Xavier, dupa numele sfantului ale carui ramasite pamantesti au fost ingropate aici, este o uriasa cladire care a fost construita in anul 1594 si sfintita unsprezece ani mai tarziu, in 1605. Ceea ce impresioneaza la prima vedere, pe langa dimensiunile sale, este stilul renascentist baroc din India, precum si forma de cruce a cladirii propriu-zise. Si, de fapt, arhitectura Bisericii Bom Jesus imbina mai multe stiluri, si anume ionic, doric, copozit si corintic, din acest punct de vedere putand fi considerata un adevarat giuvaier.

Biserica Bom Jesus11

Cate trei ferestre imense si dreptunghiulare par ca pazesc cele trei intrari elegante, tot aici, mai aflandu-se si alte trei ferestre mai mici si rotunde, incoronate cu un fronton central, bogat decorat. Sf. Francisc Xavier a fost elevul lui Sf. Ignatiu de Loyola, cel care a devenit cunoscut datorita faptului ca a infiintat Ordinul Iezuitilor.

Atat capela, cat si mormantul Sf. Francisc Xavier se afla in partea de sud a naosului transversal. De remarcat, totodata, este bogatia mormantului, un dar al marelui duce Cosimo al III-lea de Toscana, aici aflandu-se sicriul de argint cu ramasitele pamantesti ale sfantului, un amestec magistral de stiluri indiene si artistice. Si nu intamplator Sf. Francisc Xavier s-a bucurat si inca se bucura de o asemenea popularitate, acesta avand, dupa se spune, puteri vindecatoare. Ba, mai mult decat atat, cand trupul sau neinsufletit a fost mutat in Biserica Bom Jesus din Goa, la un an dupa ce acesta se stinsese din viata, ramasitele sale erau intr-o stare la fel de buna ca in ziua in care fusese ingropat.

Biserica Bom Jesus111

Tocmai de aceea trupul sau era aratat credinciosilor, o data la zece, pe 2 decembrie – ziua mortii sale –, aici venind mii de pelerini de pretutindeni. De mentionat este ca trupul Sf. Francisc Xavier va mai fi aratat in 2014, acesta fiind urmatorul an cand se vor implini alti 10 ani de cand a fost ultima oara aratat, adica in 2004. In sfarsit, parte a grupului „Biserici si manastiri din Goa”, inclusa in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1986, Biserica Bom Jesus (Bunul Iisus) este prima „minor basilica”, fiind considerata, de asemenea, unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii baroce din India. Vechi de mai bine de 400 de ani, acest lacas sfant din Goa este deschis publicului in fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.