Biserica capucina, aflata in orasul Brno din Republica Ceha a devenit cunoscut datorita criptei sale, unde se afla trupurile mumificate ale calugarilor care au stat in manastirea de aici si care s-au rugat in acest lacas sfant. Construita in stil baroc, biserica este un loc fascinant si deopotriva unic in Cehia, fiind vizitata an de an de un numar covarsitor de turisti. In anul 1604 avea sa fie ridicata aici, la Brno, prima manastire capucina, insa calugarii care traiau aici au fost izgoniti odata cu venirea armatei suedeze. Astfel, intre anii 1648 si 1651, s-a decis construirea unei alte manastiri, care a pastrat mare parte din caracteristicile bisericilor capucine ridicate in intreaga lume.
De culoare alba si cu o fatada extrem de simpla, biserica capucina din Brno impresioneaza la inceput printr-un mozaic al Sfantului Francisc din Assisi. Interiorul, de altfel in contrast cu exteriorul, este mult mai incarcat, fiind specific baroc. La altar se afla o pictura realizata de olandezul Joachim Sandrat, precum si alte picturi ce aveau sa fie adaugate mai tarziu, si anume unde prin secolul al XVIII-lea; acestea din urma au fost executate de catre Josef Rottr.
Dupa a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, biserica a fost supusa unor lucrari de reconstructie, insa doar partial, lucrari care au fost coordonate de catre Moric Grimm, al carui trup avea sa fie inmormantat aici. Dar cel mai fascinant loc este cripta bisericii, ce se afla sub cladirea propriu-zisa. Conditiile de aici au permis trupurile neinsufletite ale calugarilor sa se usuce si sa mumifice.
Peste 150 de calugari au fost inmormantati aici, insa acest numar este intarit si de donatorii sau patronii bogati ai bisericii capucine din Republica Ceha. Iar acest loc este cu atat mai interesant cu cat a fost folosit intre ani 1658 si 1787, cand imparatul Iosif a hotarat sa nu mai permita inmormantarea intre zidurile orasului. In sfarsit, in cripta de sub biserica se mai afla in prezent trupurile a douazeci si patru de calugari.
Corpurile mumificate ale acestora stau pe podea, acoperite de vesmintele cu care au fost inmormantate, iar sub cap li s-au pus caramizi. Pe unele trupuri au fost asezate, de asemenea, si obiecte religioase. Ba, mai mult decat atat, pe fata lor li se poate citi cateodata expresia si, dincolo de importanta acestui loc, ramane unul sinistru, mai ales ca imediat ce pasim in cripta, in fata noastra, se afla o cruce nu foarte inalta, cam de marimea unui om, langa care zace o gramajoara de oase.