Localitatea Bârsana este o așezare străveche, situată pe malul drept al râului Iza, la o depărtare de 20 kilometri spre sud-est de municipiul Sighetu Marmației.

turnul-si-intrarea-in-biserica-de-lemn-1992-din-barsana-judetul-maramures.jpg

 

Siturile arheologice datează din perioada epocii bronzului, dar prima atestare documentară de la 1391 consemnează prezența unei mânăstiri și a bisericii de lemn cu hramul „Sf. Nicolae”.

sculpturi-de-la-intrarea-in-biserica-de-lemn-1992-din-barsana-judetul-maramures.jpg

Mănăstirea de la Bârsana a fost părăsită, iar bisericuța a fost strămutată la 1720 în locul actual. Pictura este realizată în anul 1806 de Hodor Teodor, în stil baroc. Culorile dominante sunt alb, albastru, roșu. Sunt prezente câteva icoane pe sticlă și lemn în stil maramureșan.

intrare-in-biserica-de-lemn-1992-din-barsana-judetul-maramures.jpg

Pe amplasamentul vechii mânăstiri, în 1992, a început construirea unei biserici de lemn în stil maramureșan care va aparține mânăstirii de maici ortodoxe înființate aici.

interior-din-biserica-de-lemn-1992-din-barsana-judetul-maramures.jpg

Respectând tehnicile tradiționale, biserica este construită din lemn de înaltă calitate, caracterizată prin acoperișuri înalte și turnuri ascuțite, tipice pentru bisericile maramureșene. Fiecare element al designului a fost meticulos planificat pentru a armoniza cu peisajul natural și cultural al zonei.

Biserica nu servește doar ca loc de rugăciune, ci și ca un centru de întâlnire pentru comunitate, unde se celebrează sărbători tradiționale, se organizează evenimente culturale și se păstrează vii obiceiurile locale. Este un simbol al identității locale și al continuității spirituale a locuitorilor din Bârsana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.