Zona Maramureşului este cunoscută pentru deosebitele sale biserici construite din lemn, iar Biserica de lemn din Breb este unul dintre acele lăcaşuri religioase care fac cinste zonei. Situată în comuna Ocna Şugatag (judeţul Maramureş), biserica poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi este folosită de comunitatea unită.
Biserica de lemn din Breb este valoroasă din multe puncte de vedere: este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din ţară (a fost ridicată în anul 1622), păstrează cel mai vechi turn al unei biserici de lemn (datat din 1531), are o colecţie impresionantă de icoane (din secolele XVII – XIX) şi are una dintre cele mai vechi picturi murale (deşi este vizibilă parţial).
Un alt aspect interesant în ceea ce priveşte Biserica de lemn din Breb este acela că şi-a păstrat, de-a lungul secolelor, organizarea interioară. Astfel, femeile stau în pronaos, în timp ce bărbaţii stau în celelalte încăperi ale bisericii.
Lăcaşul religios face parte dintr-un ansamblu arhitectural, compus din cimitirul ale cărui cruci sunt din fier forjat sau piatră, încântă în care au loc pomenirile şi sfinţirile, casa parohială, portiţele din lemn şi clopotniţa.
Deşi pisania originală nu mai există, cercetările istorice şi dendocronologice au scos la iveală faptul că lemnele folosite pentru construirea Bisericii de lemn din Breb au fost tăiate în iarna dintre anii 1621 şi 1622.
De asemenea, istoricii cred că biserica actuală a fost ridicată pe locul unei alte biserici, ipoteză confirmată de o mărturie scrisă, dar şi de existenţa turnului bisericii, care datează din anul 1531.
Biserica de lemn din Breb a trezit interesul multor istorici, care au încercat să afle cât mai multe informaţii despre istoria acesteia. Primii care au făcut o analiză completă au fost preotul Doros şi fratele său, învăţătorul satului, iar datele lor au fost de mare ajutor cercetătorilor.
Astfel, elementele care compun biserica şi ansamblul arhitectural au fost analizate şi amintite în cele mai importante cărţi despre bisericile de lemn din Maramureş, despre porţile de lemn maramureşene, precum şi cărţile despre picturile murale din zona Maramureşului.
Biserica este înconjurată de un peisaj pitoresc, ce amplifică sentimentul de pace și reverență. Acest cadru natural, împreună cu designul arhitectural autentic, oferă o escapadă perfectă pentru cei care caută să experimenteze liniștea și frumusețea tradițională maramureșeană.
În plus, biserica de lemn din Breb este frecvent vizitată de iubitori de istorie și arhitectură, atrași de unicul stil constructiv și de poveștile ce au modelat comunitatea și regiunea de-a lungul secolelor. Fiecare element al bisericii spune o poveste, de la clopotnița sa caracteristică până la iconostasul meticulos lucrât.