Zona Maramureşului este cunoscută pentru deosebitele sale biserici construite din lemn, iar Biserica de lemn din Breb este unul dintre acele lăcaşuri religioase care fac cinste zonei. Situată în comuna Ocna Şugatag (judeţul Maramureş), biserica poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi este folosită de comunitatea unită.

biserica-de-lemn-din-breb.jpg

Biserica de lemn din Breb este valoroasă din multe puncte de vedere: este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din ţară (a fost ridicată în anul 1622), păstrează cel mai vechi turn al unei biserici de lemn (datat din 1531), are o colecţie impresionantă de icoane (din secolele XVII – XIX) şi are una dintre cele mai vechi picturi murale (deşi este vizibilă parţial).

placuta-cu-biserica-de-lemn-din-breb-judetul-maramures.jpg

Un alt aspect interesant în ceea ce priveşte Biserica de lemn din Breb este acela că şi-a păstrat, de-a lungul secolelor, organizarea interioară. Astfel, femeile stau în pronaos, în timp ce bărbaţii stau în celelalte încăperi ale bisericii. Lăcaşul religios face parte dintr-un ansamblu arhitectural, compus din cimitirul ale cărui cruci sunt din fier forjat sau piatră, încântă în care au loc pomenirile şi sfinţirile, casa parohială, portiţele din lemn şi clopotniţa.

Citește și:  Mănăstirea Topolnița: Obiective turistice Mehedinţi

biserica-de-lemn-din-breb-judetul-maramures.jpg

Deşi pisania originală nu mai există, cercetările istorice şi dendocronologice au scos la iveală faptul că lemnele folosite pentru construirea Bisericii de lemn din Breb au fost tăiate în iarna dintre anii 1621 şi 1622. De asemenea, istoricii cred că biserica actuală a fost ridicată pe locul unei alte biserici, ipoteză confirmată de o mărturie scrisă, dar şi de existenţa turnului bisericii, care datează din anul 1531.

turnul-de-la-biserica-de-lemn-din-breb-judetul-maramures.jpg

Biserica de lemn din Breb a trezit interesul multor istorici, care au încercat să afle cât mai multe informaţii despre istoria acesteia. Primii care au făcut o analiză completă au fost preotul Doros şi fratele său, învăţătorul satului, iar datele lor au fost de mare ajutor cercetătorilor.

biserica-de-lemn-din-breb-judetul-maramures-vedere-din-spate.jpg

Astfel, elementele care compun biserica şi ansamblul arhitectural au fost analizate şi amintite în cele mai importante cărţi despre bisericile de lemn din Maramureş, despre porţile de lemn maramureşene, precum şi cărţile despre picturile murale din zona Maramureşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.