Biserica de lemn din Călinești Căeni, comuna Călinești, județul Maramureș, datează, cel mai probabil, din anul 1663, până în secolul XIX-lea. Are hramul „Nașterea Maicii Domnului” și se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Comuna Călinești se află la 23 km sud de Sighet, pe valea Cosăului. Are două biserici de lemn.
Biserica din Călinești–Josani (Căeni) a fost ridicată în 1663 și poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Este construită din lemn de stejar și a fost lărgită în sec. al XIX-lea cu mai bine de 3 metri spre nord (se recunoaște operația și datorită faptului că adaosurile sunt din lemn de brad ceea ce conferă o curioasă asimetrie ansamblului). Tot atunci, probabil, i s-a adăugat și pridvorul pe latura sudică.
Interiorul conține un valoros ansamblu de picturi murale din 1754, realizate de Alexandru Ponehalschi. Întîlnim aici, în formă restrînsă și simplificată din cauza dimensiunilor reduse ale bisericii, toate caracteristicile stilului lui Ponehalski: programul iconografic, aceleași tipuri de compoziții ale ansamblului, cât și ale scenelor, modul de a construi personajele și figurile. Tratarea este însă mai schematică și mai seacă aici față de lucrările ulterioare.
Eforturile de restaurare și conservare au fost esențiale pentru a menține biserica în condiții optime, permițând continuarea utilizării acesteia și păstrarea trăsăturilor originale.
Biserica atrage numeroși vizitatori interesați de patrimoniul cultural și arhitectural al Maramureșului, oferind o fereastră spre tradițiile și istoria zonei.
Fiind situată într-o zonă accesibilă, biserica poate fi vizitată de către turisti și cercetători, care doresc să descopere mai multe despre istoria și arhitectura bisericească din România.