Biserica de lemn din Deseşti se află în judeţul Maramureş şi este unul dintre monumentele istorice ale acestui judeţ. Mai mult, ea se află, alături de alte şapte biserici din judeţ, pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Biserica este deosebită în special datorită picturilor sale, care s-au conservat foarte bine.

biserica-de-lemn-din-desesti.jpg

Data exactă a ridicării Bisericii de lemn din Deseşti, închinată Sfintei Paraschiva, nu se cunoaşte. Cu toate acestea, ipotezele au ca numitor comun mijlocul secolului al XVIII-lea. Se ştie că iconostasul şi picturile datează din anul 1780, astfel că biserica a fost construită cu câţiva ani înainte de ele. Deşi aparţine Bisericii Ortodoxe Române, lăcaşul este revendicat de Biserica Romană Unită cu Roma, care a fost în posesia ei până la instaurarea regimului comunist.

scari-spre-biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg

Planul bisericii este de formă rectangulară, interiorul fiind delimitat în pronaos, naos şi altar decroşat. Construcţia este din lemn, însă fundaţia a fost făcută din piatră. Silueta specială a bisericii este dată de grinzile aflate în partea de sus a pereţilor, care au fost şlefuite în scara. Deosebită este şi uşa de la intrare, care prezintă motive decorative vegetale şi geometrice. Ultimele lucrări de restaurare a bisericii au avut loc în perioada 1996 – 1998.

biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg

Picturile din interiorul Bisericii de lemn din Deseşti sunt un exemplu de pictură postbizantină, caracteristică zonei Maramureşului. Ele au fost realizate de meşterul Radu Munteanu, ajutat de ucenicul său, Gheorghie. Pronaosul, denumit de maramureşeni „biserica femeilor”, pentru că în el asistă femeile la slujbe, se remarcă prin scena Judecăţii de Apoi. Ea se desfăşoară pe toţi pereţii spaţiului, însă nu înfăţişează toate întâmplările – s-a întâmplat deseori că spaţiul din pronaosul bisericilor maramureşene să fie prea mic, astfel că zugravii trebuiau să selecteze scenele.

Citește și:  Gara Bocșa Montană: o poveste feroviară în inima Caraș-Severinului

vedere-generala-cu-biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg

Printre scenele din pronaosul acestei biserici se află „Gheena cea împuţită”, „Fata care doarme dumineca”, „Scrâşnirea dinţilor” şi „Tartaru”. Toate scenele au legătură cu imaginea lui Iisus ca judecător. Pe tavan, se află imaginile unor sfinte şi muceniţe, dar şi cele ale Proorocului Daniel şi a Arhanghelului Mihail.

interior-biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg

Naosul din Biserica de lemn din Deseşti este şi el puţin diferit faţă de bisericile tradiţionale – bolta înlocuieşte cupola, însă ambele simbolizează cerul. Bolta bisericii de lemn Îi înfăţişează pe Iisus Învăţător, Maica Domnului Oranta şi patru dintre arhangheli. În naos, este reprezentată Geneza, de la facerea lui Adam şi a Evei şi până la uciderea lui Abel de către fratele său, Cain.

altarul-din-biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg

Tot în naos sunt prezentate, prin comparaţie, scene din Noul Testament (Patimile, minunile şi pildele). Partea inferioară prezintă portretele unor mucenici, scene din viaţa Sfântului Dimitrie şi alte scene din Vechiul Testament. Absida altarului respectă canoanele – picturile înfăţişează liturghia divină şi pe Fecioara Maria.

usa-pictata-din-biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg

 

Iconostasul Bisericii de lemn din Deseşti a fost realizat de Alexandru Ponehalschi, un zugrav de origine poloneză, a cărui semnătură se poate vedea şi în alte biserici din Maramureş. Biserica deţine 18 icoane, pictate pe suport de lemn cu tempera. Cea mai veche icoană, cea a lui Iisus Pantocrator, datează din secolul al XVII-lea, iar celelalte au fost realizate în secolul următor. Cele mai multe dintre icoane, deşi nu poartă o semnătură, i-au fost atribuite lui Radu Munteanu.

icoane-din-biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg

Biserica de lemn din Deseşti este mândria localnicilor, dar şi a tuturor maramureşenilor şi românilor, având în vedere că frumuseţea sa a fost recunoscută de cei de la UNESCO. De curând, lângă biserică a fost construită o anexă din lemn de brad, folosită vara pentru oficierea slujbelor.

icoana-pe-lemn-din-biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg
pictura-murala-din-biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg
basorelief-din-biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg
pictura-sfanta-din-biserica-de-lemn-din-desesti-judetul-maramures.jpg
biserica-de-lemn-din-satul-desesti.jpg
biserica-de-lemn-din-fata.jpg
turn-biserica-de-lemn-desesti.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.