Biserica de lemn din Năneşti se află în Maramureş şi datează din anul 1936 când a înlocuit o biserică mai veche de lemn, care se afla în cimitirul satului Năneşti. Poartă hramul “Naşterea Maicii Domnului”.

Prima biserică de lemn din sat a fost amplasată în locul denumit de localnici “Valea Pomilor”, fiind ridicată începând cu secolul al XVI-lea. Prima biserică nu a avut nici clopote, nici turn, iar sătenii erau chemaţi printr-o toacă sprijinită pe un perete sau de un copac. Datarea acestei biserici a fost făcută cu ajutorul unor bârne, care au fost adăpostite într-un grajd. Se pare că ridicarea ei s-a produs în două etape, cea de-a doua având loc la mijlocul secolului al XVII-lea, specialiştii fiind de părere că a doua etapă coincide şi cu mutarea bisericii în vatra satului, unde se află şi în momentul actual.

Atunci când Biserica de lemn din Năneşti a fost mutată în vatra satului cu acelaşi nume, lăcaşului religios i-a fost construit şi turnul, care poate adăposti două clopote. Este posibil ca tot atunci să se fi adăugat pridvorul, însă nu există mărturii clare ale acestui lucru. Biserica a fost pictată abia în secolul al XIX-lea, acest lucru fiind cunoscut datorită unei însemnări de pe iconostas, care menţiona că sătenii au suportat cheltuielile.

Citește și:  Vila Stefanescu - Casa cu Grifoni - azi Primaria din Campina : Obiective turistice Prahova

Biserica cea veche a fost surprinsă în câteva imagini care au ajutat specialiştii să schiţeze profilul ei. Biserica a avut dimensiuni modeste, cum are şi acum, iar planul său se împărţea în naos, pronaos, altar şi pridvor, în mod tradiţional. Altarul a avut cinci laturi, iar deasupra pronaosului, există un turn cu foişor, împărţit prin două clopote mici. Biserica ieşea în evidenţă prin peretele iconostasului, care avea doar două uşi care făceau trecerea spre altar – acest lucru este specific tuturor bisericilor vechi din Maramureş.

Biserica de lemn din Năneşti, pe care o poate vedea toată lumea astăzi, datează din anul 1936, atunci când a fost demolată vechea biserică. Lemnele vechi nu au fost aruncate, ci au fost folosite pentru a construi un grajd şi o casă. Biserica îşi aşteaptă credincioşii la fiecare slujbă, iar aceştia se pot închina şi la 18 icoane păstrate din vechea biserică a satului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.