Biserica de lemn din Plopiş este considerată una dintre bijuteriile arhitecturale ale Maramureşului, iar frumuseţea şi importanța sa au fost recunoscute atunci când UNESCO a inclus-o pe lista Patrimoniului Cultural Mondial. Aflată în comuna Siseşti din judeţul Maramureş, biserica a fost declarată şi monument naţional în anul 2010.

panorama-cu-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg

Ctitorii Bisericii de lemn din Plopiş au fost chiar oamenii din sat. Aceştia au ridicat edificiul în perioada 1796 – 1798, folosindu-se de bârne, pe care le-au asamblat în metoda „Blockbau” (lemnele sunt puse în rânduri orizontale). Biserica a primit hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, iar atunci când a fost construită a servit nevoilor a doar 200 de oameni. Locuitorii satului Plopiş au fost cunoscuţi întotdeauna pentru felul în care prelucrează lemnul – Țara Chioarului era plină de lăzile de zestre realizate de aceştia.

dealul-cu-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg

Biserica de lemn din Plopiş a fost ridicată pe locul unei biserici mai vechi şi, deşi a fost terminată în anul 1798, sfinţirea ei a avut loc abia în anul 1811. Conform unui document care a fost descoperit în biserică, sfinţirea a fost realizată de popa Damian, în prezenţa celor 49 de familii care au contribuit la ctitorirea ei. Pe lângă document, au fost găsite şi 49 de monede, fiecare fiind pusă de câte o familie-ctitor, acestea făcând parte dintr-un obicei străbun.

vedere-generala-cu-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg

Biserica de lemn din Plopiş este una dintre cele mai bine echilibrate astfel de biserici din zona Maramureşului – are 17 metri lungime, 47 metri înălţime şi 7 metri lăţime. Planul său este în formă de dreptunghi, iar multe dintre elementele sale arhitectonice se întâlnesc şi la biserica de lângă satul vecin, Surdești. Specialiştii consideră că cele două biserici au fost realizate de acelaşi om, şi anume constructorul Ioan Macarie.

imagine-de-ansamblu-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg

Acesta a reuşit, prin înălţimea pe care a dat-o pereţilor, să realizeze un interior monumental. Mai mult, a îmbinat arhitectura bisericilor de lemn din Maramureş cu cele din alte zone etnografice, iar faptul că biserica se află pe o colină sugerează comuniunea dintre om şi natură.

Citește și:  Fabrica de bere din Brașov: Obiective turistice Braşov

biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg

Biserica de lemn din Plopiş are cele patru încăperi tradiţionale (pridvor, pronaos, naos şi altar), care sunt dispuse de la est la vest. În vest, se află pridvorul, urmează pronaosul rectangular, apoi naosul pătrat şi altarul cu absida poligonală. În pronaos, se află şi turnul-clopotniță, iar naosul se remarcă prin bolta trilobată, unică în Maramureş şi Transilvania. Turnul-clopotniță este alcătuit, pe lângă coiful central, şi din patru turnuleţe decorative, care demonstrează că în sat a existat Sfatul Bătrânilor, care avea rol de judecată.

intrarea-spre-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg

Pictura Bisericii de lemn din Plopiş a fost realizată la începutul secolului al XIX-lea, fiind semnată de Ştefan Zugravul, meşter originar din Siseşti. Astăzi, mai sunt vizibile doar câteva fragmente din pictura sa: pe bolta naosului sunt înfăţişate Sfânta Treime şi scene din Ciclul Patimilor şi din Apocalipsă. Ştefan Zugravul s-a ocupat şi de picturile de pe cafas şi tâmplă, dar şi de unele icoane (precum icoana de pe masa altarului).

turnul-de-la-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg

În ceea ce priveşte exteriorul, Biserica de lemn din Plopiş este una deosebită. Acesta este decorat în abundență: sub cornişă, se află o friză în stil coadă de rândunică, faţadele se remarcă atât prin ferestrele în acoladă, cât şi prin brâul semircular, iar acoperişul are consolele cu terminaţie în trepte. Multe dintre aceste motive decorative aduc aminte de arhitectura romanică, arhitectură care nu este prea des întâlnită în Maramureş.

perete-din-lemn-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg

Primele lucrări de reparaţie şi restaurare ale Bisericii de lemn din Plopiş au avut loc în anul 1901, când a fost construit şi balconul. Un alt proces de restaurare a avut loc în anul 1981, lucrările fiind finanţate de Direcţia Monumentelor Istorice. Imediat după căderea regimului comunist, biserica a fost din nou restaurată din dorinţa credincioşilor din sat. Astăzi, monumentul istoric se află într-o stare destul de bună de conservare.

biserica-de-lemn-din-plopis.jpg
placuta-informativa-de-la-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg
carare-spre-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg
barne-din-lemn-de-la-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg
arhitectura-din-lemn-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg
turn-cu-cruce-de-la-biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures.jpg
biserica-de-lemn-din-plopis-judetul-maramures-vedere-din-spate.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.