Biserica de lemn din Salcuta se afla in comuna Sanmihaiu de Campie din judetul Bistrita-Nasaud, fiind un monument istoric. Pisania de pe peretele care desparte naosul de pronaos indica anul 1788 ca data de construire a bisericii.

Biserica Salcuta1

Biserica poarta hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” si planul sau este cel mai des intalnit la lacasurile religioase din Transilvania. Pronaosul si absida altarului au forma unui poligon, in timp ce naosul ia forma unui dreptunghi. Biserica se afla in mijlocul satului din comuna si se spune ca a fost adusa tocmai de pe Valea Bargaului, insa nu exista documente care sa sustina aceasta ipoteza.

Salcuta2

Avand in vedere din ce material a fost realizata Biserica de lemn din Salcuta, intemperiile si-au spus cuvantul. Astfel, lacasul religios a avut nevoie, de-a lungul timpului, de mai multe reparatii. Cel mai mare proiect de restaurare a avut loc intre anii 1968 si 1973, cand de ea s-a ocupat chiar Directia Monumentelor din Cluj-Napoca. Ultimele lucrari de restaurare si reparatie a avut loc intre 1997 si 1999, cand a fost asfaltat drumul de acces si au fost realizate si scarile, printre altele.

Biserica de lemn din Salcuta a pastrat pictura interioara doar in naos si in altar. Desi nu se cunoaste autorul ei, specialistii au concluzionat ca pictura este una populara, specifica bisericilor din Transilvania secolului al XVIII-lea. Cei care s-au ocupat de pictura au ales atat culori calde, cat si reci, si au reusit sa le imbine astfel incat sa nu reiasa contraste puternice si sa se formeze o armonie. Tonurile intermediare s-au obtinut prin suprapunerea culorilor inchise si a celor deschise, iar formele simpliste sunt conturate larg, acest lucru conferind ideea de noblete a personajelor.

Salcuta3

Din pacate, documentele despre Biserica de lemn din Salcuta sunt aproape inexistente, acesta fiind motivul pentru care nu se stiu prea multe despre istoria acesteia. Se stie, insa, ca foarte multi zeci de ani a fost administrata si ingrijita de preotii din satele de langa comuna, iar incepand cu anul 1900 incep sa se cunoasca si numele preotilor care au slujit in aceasta biserica.

biserica-de-lemn-din-selcuta.jpg

Indiferent care este istoria acestui monument istoric, locuitorii comunei Sanmihaiu de Campie sunt foarte mandri ca au o asemenea biserica, pe care o cinstesc participand la slujbele care se tin in ea.

Pe lângă valoarea arhitecturală, Biserica de lemn din Sălcuța este un simbol al continuității și rezistenței spirituale în comunitate. Ea nu doar că adăpostește slujbe religioase tradiționale, dar este și un punct de întâlnire pentru sărbătorile locale, unde se păstrează și se transmit tradițiile religioase și culturale de generații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.