Biserica de lemn din Călinești Căeni, comuna Călinești, județul Maramureș, datează de dinante de anul 1663, cu extindere în secolul XIX-lea. Are hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.

interior-din-lemn-biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures.jpg

Interiorul conține un valoros ansamblu de picturi murale din 1754, realizate de Alexandru Ponehalschi. Întâlnim aici, în formă restrînsă și simplificată din cauza dimensiunilor reduse ale bisericii, toate caracteristicile stilului lui Ponehalski: programul iconografic, aceleași tipuri de compoziții ale ansamblului cât și ale scenelor, modul de a construi personajele și figurile. Tratarea este însă mai schematică și mai seacă aici, față de lucrările ulterioare.

bolta-pictata-din-biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures.jpg

Lipsită de cupolă, ca toate bisericile de lemn din Maramureș, biserica din Călinești-Căieni rezervă spațiul din axul median al bolții naosului unei figurări a lui Dumnezeu-Tatăl („Cel-Vechi-de-Zile”) cu Sf. Duh porumbel pe piept, însoțit de serafimi, temă ce semnifică, prin analogie cu o reprezentare similară din naosul bisericii din Budești-Susani, explicată de o lungă inscripție, „pe făcătorul cerului și al pământului, al îngerilor și al heruvimilor” etc., adică pe Dumnezeu în primele etape ale „Facerii”. Reprezentarea se leagă de înfățișarea în continuare, pe poalele bolții naosului, a primelor capitole din „Geneză”.

picturi-murale-din-biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures.jpg

În altar, pe boltă, apar doar serafimi, iar pe peretele estic, întruparea este sugerată de o temă marială: Acoperământul Maicii Domnului; deasupra este reprezentată Înălțarea sfintei cruci.

vedere-spre-altarul-din-biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures.jpg

Comuna Călinești se află la 23 km sud de Sighet, pe valea Cosăului. Are două biserici de lemn.

bolta-cu-scene-biblice-biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures.jpg

De-a lungul anului, biserica găzduiește diverse evenimente religioase și culturale care îmbogățesc viața comunității și oferă oportunități de participare și celebrare a tradițiilor locale.

altarul-din-biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures.jpg

Locuitorii din Călinești sunt profund atașați de biserica lor, contribuind la întreținerea și organizarea activităților, demonstrând mândria și respectul față de moștenirea lor culturală.

picturi-pe-lemn-biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures.jpg

Recent, au fost inițiate proiecte de restaurare pentru a asigura integritatea structurală și estetică a bisericii, cu scopul de a o păstra pentru generațiile viitoare.

altar-de-vara-de-la-biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures.jpg
biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures.jpg
turn-de-la-biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures.jpg
biserica-de-lemn-nasterea-maicii-domnului-din-calinesti-judetul-maramures-vedere-laterala.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.