Biserica de lemn din Strâmtura, comuna Strâmtura, județul Maramureș, datează din secolul al XVII-lea. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Biserica din lemn din Strâmtura a fost adusă în 1661 de la mănăstirea din Rozavlea. Altarul, bolta și iconostasul și-au păstrat forma inițială, iar pictura interioară a fost realizată în 1775 (autorul e necunoscut, semnătura cu litere chirilice fiind, in mare parte, ștearsă).
Printre obiectele de valoare pe care le păstrează, se numără „Cazania lui Varlaam” (scrisă pe la 1643) și icoane pe sticlă sau lemn din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. Lăcașul de cult deținea și o icoană aurită, care a fost donată mănăstirii Văcărești în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Pereții interiori ai bisericii sunt împodobiți cu picturi murale realizate în 1754, comandate de ctitorul nobil Vasile Săpânțan. Aceste picturi ilustrează nu doar scene biblice, dar și aspecte ale vieții cotidiene ale comunității, oferind o fereastră spre trecutul cultural al regiunii.