Biserica Ortodoxă Sfântul Mucenic Mina din Constanţa se află în Parcul Tăbăcăriei, pe malul lacului cu acelaşi nume, fiind una dintre cele mai înalte biserici de lemn din ţară.

Piatra de temelie a edificiului a fost pusă la data de 31 iulie 1994 de către Înaltpreasfinţitul Lucian, Arhiepiscopul Tomisului. Lucrările de construcţie au durat până în anul 1997. Proiectul iniţial aparţine arhitecţilor Nicolae Goga şi Virgil Antonescu, iar din 1995 lucrările au fost supravegheate de către Nils Auner.

Până la terminarea construcţiei, slujbele s-au oficiat într-un cort militar, prima liturghie în nouă biserică având loc pe 11 noiembrie 1997, când în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Mina.

Construită în stilul tradiţional maramureşan, biserica Sf. Mina impresionează prin turla înaltă de 43 de metri, ce poate fi văzută din mai multe zone ale oraşului. Acoperişul este realizat exclusiv din lemn, cu şindrilă lucrată în coadă de rândunică.

biserica-de-lemn-sf-mina.jpg

Un grup de meşteri din Slava Cercheză, sub conducerea lui Mihai Gurei, au executat pietrăria, în timp ce de prelucrarea lemnului s-a ocupat o echipă de lemnari din Ieud, condusă de artistul popular Gavrilă Hotico. Scheletul metalic ce susţine turla bisericii a fost realizat la Şantierul Naval Constanţa.

Biserica se întinde pe o suprafaţă de 263 de metri pătraţi. Lăcaşul de cult este decorat în stilul gotic, îmbinat cu stilul brâncovenesc în partea inferioară. Mobilierul interior a fost proiectat şi realizat de arhitectul Daniel Săbău din Alba-Iulia, iar artistul plastic George Sorin Nicolae din Bucureşti a pictat catapeteasma.

În partea de sud a edificiului, se află o poartă maramureşeană cu 4 turnuri mici, iar în colţul sud-estic al bisericii este poziţionat altarul de vară. Pe latura nordică se ridică o clopotniţă ce adăposteşte clopotele mari, iar alte două mai mici se află în turlă.

De-a lungul anilor, Biserica Sf. Mina a devenit un centru spiritual pentru comunitatea locală și un loc de refugiu pentru cei care caută liniște și inspirație. Interiorul bisericii este la fel de impresionant, decorat cu icoane și elemente de artă religioasă ce reflectă bogăția tradiției ortodoxe românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.