Biserica de lemn din Săliștea de Sus, Nistorești, orașul Săliștea de Sus, județul Maramureș, datează din anul 1680. Are hramul „Sfântul Nicolae”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Construcția din lemn de brad, adus din locul numit „Gruiul Rusului”, a fost incendiată de tătari la 1717, fiind salvată de o femeie care a cărat apă cu găleata până a stins focul, spune legenda.
Biserica păstrează parțial pictura murală. Dintre scenele conservate se pot menționa în pronaos Judecata de pe urmă (pe peretele nordic) și Pilda celor zece fecioare. Pe boltă, se mai poate distinge, într-un cerc mare, o scenă cu Ridicarea din Mormânt a lui Iisus, în culori vii, ce trădează o bună stăpânire a penelului de către zugrav.
Un număr de icoane ne vorbesc de activitatea zugravului Alexandru Ponehalschi, în jurul anului 1772.
Biserica a servit nu numai ca loc de rugăciune, ci și ca centrul vieții culturale și sociale a satului. Aici au loc evenimente religioase importante, care întăresc legăturile comunitare și păstrează vii tradițiile locale.
Eforturile de conservare ale bisericii au fost vitale pentru menținerea stării sale, ceea ce a permis ca aceasta să fie transmisă de la o generație la alta ca o moștenire de neprețuit.
Biserica atrage vizitatori din toate colțurile lumii, dornici să descopere frumusețea și simplitatea arhitecturii de lemn. Programul de vizitare este gestionat de comunitatea locală, care oferă ghiduri și materiale informative pentru a educa publicul despre importanța și semnificația acestui loc.