Biserica de lemn din Budești Josani este o biserică de lemn maramureșeană în cheotori, care datează din 1643, fiind considerată o construcție „magnifică” pentru epoca sa și mult timp după aceea.
Are un plan dreptunghiular, cu absida poligonală, decroșată. Picturi murale populare sunt datate din anul 1762. Biserica a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în decembrie 1999.
Așezare străveche, întemeiată înainte de 1361, satul Budești se află la poalele Munților Gutâi, pe valea râului Cosău, aproape de izvoare, la circa 30 km sud de Sighet. În anul 1361, făcea parte din cnezatul românesc de pe valea Cosăului, actualul sat Budești formându-se prin contopirea a două vechi așezări.
Este amintită pentru prima dată într-o diplomă a regelui Ludovic cel Mare din același an, 1361.
În interior, se păstrază o parte din zalele lui Pintea Viteazul, haiduc legendar al Maramureșului care, zice-se, și-a lăsat el însuși în grija bisericii cămașa de zale și coiful, după lupta contra tătarilor în 1717.
Inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO în 1999, biserica este apreciată pentru conservarea excepțională a artei și arhitecturii lemnului, fiind un exemplu ilustrativ al tradiției și culturii din Maramureș.
Eforturile de conservare au asigurat protecția acestei bijuterii arhitecturale împotriva deteriorării, menținând autenticitatea și frumusețea sa pentru generațiile viitoare.
Biserica nu doar că servește ca loc de cult, dar este și un punct central în viața culturală și spirituală a comunității din Budești, fiind locul unde se desfășoară evenimente religioase și tradiționale importante.