Lacul Beliş-Fântânele ascunde în adâncul său o biserică veche din piatră, ridicată în secolul al XIV-lea. Acoperită de apă, baza bisericii se găseşte la mai bine de 30 de metri adâncime, însă pe timpul verii, în perioadele când lacul scade din cauza secetei, biserica devine vizibilă, fiind un punct de atracţie pentru turişti.
Care este povestea bisericii de sub lac?

Localitatea Beliş se află în zona munţilor Gilău şi Bihor Vlădeasa, în judeţul Cluj, la o altitudine de peste 1.000 de metri. Prima menţionare a comunei în documente oficiale datează din anul 1737, însă nu se ştie care au fost originile acesteia. Se crede că a fost întemeiată de ciobanii care îşi păşteau oile în această regiune foarte bogată în vegetaţie. Ei au ridicat o biserică pe un mic deal, iar la poalele lui şi-au construit casele.

biserica-de-sub-lac.jpg

În anii 1960, în zonă, s-a decis construirea unui baraj, astfel că satul păstorilor a fost inundat, iar locuitorii s-au mutat în apropiere, pe dealul Ungurului. Lăcaşul de cult a rămas însă la locul lui, fiind acoperit de apa lacului.

Citește și:  Casa Friedrich Czell din Brașov: o călătorie în istoria urbană

Deşi o mare parte din an biserica este scufundată sub ape, când aceasta iese la suprafaţă încă se mai pot distinge picturile care o împodobesc, reprezentând îngeri şi scene biblice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.