Biserica este situată în localitatea Cămărzana, în extremitatea de NV a judetului Satul Mare.
Intrarea în sat se face printr-un defileu ce aduce aminte de vestitele porți maramureșene. Satul este străbătut de trei văi: Lecăncioara, Valea Mare, Ceaslașul.
Cămărzana este atestată arheologic încă din epoca bronzului, iar documentar, din sec. al XIII- lea. Existența localității, precum și numele de Cămărzana, vine de la o legendă în care se spune că locuitorii Țării Oaşului au ascuns în aceste locuri „fetele frumoase” pentru a le feri de influența negativă a străinilor.
Construcția bisericii actuale a început în anul 1910, iar hramul ei este cel a „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril”. Biserica are forma unei nave cu cinci bolte interioare. Turnul este amplasat pe latura de vest, sub formă patrulateră, fiind inspirat de arhitectura romană. Influențele slave se regăsesc în arcuirea furnului asemănătoare cu cea a unui bulb.
Mai mult, biserica este înconjurată de tei și frasini, iar pe latura de sud se află un tei secular. Tot aici, găsim și o imensă lespede de piatră despre care se spune ca ar putea fi un monument precreștin.
Biserica servește nu doar ca loc de cult, ci și ca un centru vital pentru evenimentele comunitare, sărbători religioase și întâlniri sociale. Aceasta oferă un spațiu de reflecție și întărire a legăturilor între membrii comunității, fiind un punct de întâlnire pentru generații.