Biserica evanghelică din Deal este a patra biserică gotică în funcţie de mărime din Transilvania, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură ale Cetăţii Sighişoara şi un obiectiv turistic important din judeţul Mureş. Biserica îl are ca patron pe Sfântul Nicolae.
Edificiul se află în vârful Dealului Şcolii, alături de clădirea vechii şcoli, fiind legat de Cetate prin „Scara Şcolarilor”.
Construcţia bisericii a fost demarată în anul 1345, fapt atestat de un document al regelui Ludovic I al Ungariei. Lucrările s-au finalizat însă de-abia în 1525, astfel că forma sa actuală s-a conturat de-a lungul mai multor secole.
Realizată iniţial în stil romanic, biserica din Deal a fost refăcută ulterior în stil gotic. Aceasta include două corpuri mai vechi existente pe deal, şi anume o capelă romanică şi un donjon.
Sub corul construcţiei actuale s-au descoperit urmele unei biserici mai vechi. Mormintele păstrate în interiorul criptei romanice, singura din Transilvania, datează din secolele XVI-XVIII.
Biserica are o lungime de 53 de metri, cu nave laterale zidite prin alăturare având înălţimi diferite. Pe contraforturile ce încadrează nava principală, se află patru statui din piatră ce datează din jurul anului 1450. Turnul-clopotniţă al bisericii atinge o înălţime de 42 de metri, fiind înclinat spre sud.
Interiorul bisericii este ornamentat cu sculpturi în stil gotic şi picturi impresionante realizate în perioada 1483-1488 de către Kendlinger Jacobus. Frescele vechi au fost puse în valoare în urma a două mari restaurări: una în 1934, când s-au descoperit picturile murale acoperite în 1776, şi o alta între anii 1991-1999, realizată de Fundaţia Messerschmitt din Munchen, Germania.
Dintre picturile care mai pot fi admirate şi astăzi, se remarcă „Judecata de apoi”, o compoziţie amplă, complexă, realizată în stil renascentist, care se află pe peretele navei nordice. Sculpturile funerare au fost realizate de Elias Nicolai în secolul al XVII-lea.
Mobilierul bisericii a fost executat de artistul Johannes Reychmuth în secolul al XVI-lea. Tabernacolul gotic, din piatră traforată, datează din secolul al XV-lea, iar altarul poliptic reprezentându-l pe Sfântul Martin îşi are originile în secolul al XVI-lea.
Biserica deţine şi alte obiecte rare de valoare, cum ar fi altarele aduse de la Cund, Şaeş şi Beia, altarul vechi de la biserica mănăstirii din Sighişoara, un aghiasmatar de piatră din secolul al XV-lea, amvonul sculptat din anul 1480 etc.
În biserica din Deal, au avut loc şi unele evenimente istorice importante pentru regiune. În 1506, aici, s-au strâns nobilii maghiari, secui şi saşi pentru a reînnoi Unio Trium Nationum, act care prevedea că doar aceste naţionalităţi puteau participa la viaţa politică din Transilvania. De asemenea, în această biserică Gheorghe Rakoczi I a fost ales în 1631 principe al Transilvaniei şi rege al Ungariei.
În anul 2005, clădirea a fost distinsă cu Marele Premiu Europa Nostra pentru renovare, premiul Uniunii Europene pentru patrimoniu.
Biserica din Deal funcţionează şi ca muzeu al Artei Saxone, dar şi Centru Cultural Româno-Saxon. Cimitirul evanghelic, cunoscut şi sub numele de „Cimitirul din deal” sau „Cimitirul saşilor”, se află în administrarea Parohiei Evanghelice şi a fost inclus în Patrimoniul UNESCO.
Pe lângă funcția religioasă, Biserica din Deal este un centru vibrant al comunității, găzduind diverse evenimente culturale și religioase care contribuie la păstrarea și celebrarea tradițiilor locale. Importanța sa culturală este subliniată de rolul pe care îl joacă în viața comunității, fiind un loc unde trecutul întâlnește prezentul.
Arhitectura și istoria bisericii sunt completate de legendele și poveștile locale care circulă în jurul ei, adăugând un strat de mister și fascinație pentru fiecare vizitator care pășește pe deal.