Biserica Domnească din Bârlad poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi a fost ctitorită de Vasile Lupu, domn al Moldovei. Se află pe strada Victoriei, la numărul 1 şi este unul dintre monumentele istorice ale României.
Se pare că Biserica Domnească a fost ridicată pe locul unei biserici construite de Ştefan cel Mare, deşi există şi ipoteze conform cărora ea ar fi fost o clădire nouă. Cei care susţin prima variantă vin şi cu argumente: se ştie că Ştefan cel Mare era un om foarte credincios, dovadă stând numeroasele biserici ridicate de el.
Era destul de greu ca domnitorul să nu fi construit o biserică pe teritoriul oraşului Bârlad de astăzi, pentru că, la sfârşitul secolului al XV-lea, târgul a primit o hotarnică, fapt ce i-a crescut importanța.
Construită din piatră şi cărămidă în anul 1636, Biserica Domnească din Bârlad se remarcă prin stilul tradiţional moldovenesc. Iniţial, forma ei era de navă dreptunghiulară, având pridvorul închis.
Totodată, biserică era fortificată, lucru des întâlnit în construcţiile de atunci, pentru că pericolul ca lăcaşurile să fie atacate de inamici era unul de grad mare. Turnul-clopotnita avea mai multe roluri: parterul îndeplinea rolul unui pridvor deschis, etajul era folosit, în caz de primejdie, pentru a ascunde tezaurul, iar în vârf se ţineau clopotele.
De-a lungul timpului, Biserica Domnească a fost serios afectată de cutremure, fapt care a dus la reconstruirea ei, în perioada 1804 – 1807. Domnitorul Al. Constantin Moruzzi şi Veniamin Costache, Mitropolitul Moldovei, au contribuit într-o mare măsură pentru ca bisericii să-i fie redată frumuseţea demult apusă.
Însă pericolele (cutremurele şi atacurile turcilor) nu au încetat, iar fiecare reparaţie a dus la micşorarea spaţiului din interior. În ceea ce priveşte pictura, aceasta a fost refăcută, în ulei, în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
În secolul al XIX-lea, mai exact în perioada 1803 – 1860, în chiliile construite lângă Biserica Domnească a funcţionat o şcoală bisericească, unde se preda în limbile română şi greacă. Câteva decenii mai târziu, în chilii a fost înfiinţată o şcoală de cântăreţi bisericeşti. Astăzi, şcolile nu mai există, însă Biserica Domnească se bucura de prezenţa enoriaşilor, care nu sunt deloc puţini la număr.
Intrarea în biserica este încadrată de un portal impunător, care atrage atenția tuturor vizitatorilor. Interiorul este decorat cu fresce deosebite, care povestesc diverse scene biblice, captând esența spirituală și artistică a locului.