Biserica Domnească din Ploiești este cea mai veche biserică din acest oraş. Merită cu prisosință să fie inclusă în lista obiectivelor turistice ce nu trebuie ratate în acest municipiu, cu toate că mulţi dintre locuitorii oraşului nu îi ştiu povestea şi nu ştiu cât de importantă este aceasta pentru cultura românească.
Biserica a fost ridicată în anul 1639 de către domnitorul Matei Basarab, fiind primul lăcaş de cult ridicat din zidărie. Biserica a fost ctitorită de acest domnitor al Ţării Româneşti în urma victoriei din anul 1637. Atunci a luptat cu Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, care a vrut să îl facă domn aici pe fiul său. Lupta s-a dat chiar pe Teleajen, iar biserica a fost construită în partea de est a oraşului, lângă râul Dâmbu.
Biserica Domnească din Ploieşti a fost ctitorită şi cu alt scop: pentru a răsplăti oraşul Ploieşti, care a dat oșteni de seamă voievodului. Construcţia s-a realizat chiar pe locul în care funcţiona un schit de maici, lângă care Matei Basarab îşi amplasase tabăra înainte să se ducă în Ardeal.
Primele aşezări atestate au fost construite chiar în jurul bisericii şi tot aici a apărut primul cimitir. Aşezământul religios poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, lucru menţionat într-unul din clopotele din clopotniţa bisericii. Inscripţia de pe el spune “Acest clopot s-a făcut de Samoil Ieromonahul la Biserica Domnească din Ploieşti, hram Sf. Apostoli Petru şi Pavel la 1794”.
Chiar dacă biserica a beneficiat de multe lucrări de restaurare, timpul şi evenimente ca inundaţii sau incendii punându-şi amprenta nemiloasă şi pe acest edificiu, încă se mai păstrează câteva elemente iniţiale. Încă se pot vedea zidurile groase din laterale, dar şi din spate – acestea păstrează planul iniţial al bisericii, un plan dreptunghiular, caracterizat prin simplitate.
Acest plan se întâlneşte la o altă ctitorie din judeţul Prahova a lui Matei Basarab, şi anume biserica din comuna Gherghiţa. Originali sunt şi stâlpii pridovrului, care sunt octogonali.
Pe lângă aceste elemente, exteriorul este aproape în întregime cel iniţial. Se împarte în două suprafeţe, având ocniţe (adâncituri în pereţi) de dimensiuni inegale, care sunt separate de un brâu. Acest brâu este vizibil şi în laterale, mai puţin pe faţadă.
În urma lucrărilor de refacere, Biserica Domnească din Ploieşti are acum un acoperiş înalt cu şindrilă, care face acest lăcaş graţios. În faţa bisericii, există un pridvor, care este compus din două arcade laterale şi două arcade în faţadă. Tot la faţadă au fost realizate picturi, precum cele din interior, completând, astfel, înfăţişarea pitorească pe care o are această veche biserică.
Poarta şi gardul care înconjoară lăcaşul de cult au fost realizate în stilul celor din Maramureş, iar în curtea bisericii au fost amenajate câteva băncuțe, aflate la umbra unor copaci, pentru cei care vor să petreacă câteva clipe în linişte.
Pe lângă clopotul deosebit de important, Biserica Domnească din Ploieşti mai păstrează alte câteva obiecte de preţ. Într-unul dintre zidurile edificiului, a fost descoperită sabia de luptă a lui Matei Basarab, iar în dalele pardoselii, o piatră funerară cu însemnele pajurei bicefale. Tototdată, în mijlocul bisericii, se află un mormânt domnesc, însă nu se ştie cu exactitate cui aparţine.
Biserica deţine şi Evanghelia dăruită de Gherasim Mitropoliei în 1804, dar şi un potir de argint încrustat cu numele domnitorului şi anul 1639. Alte obiecte importante donate bisericii sunt o cruce de argint din 1835, o icoană a Maicii Domnului din 1816 şi un disc din 1825. Tot aici, credincioşii se pot ruga la o icoană făcătoare de minuni din secolul al XVII-lea, a Maicii Domnului cu Trei Mâini.
Biserica Domnească din Ploieşti este implicată în multe proiecte caritabile. Familiile nevoiaşe sunt sprijinite în permanenţă: aici, există o cantină socială, se oferă consultaţii medicale gratuite, dar şi accesul la o bibliotecă de dimensiuni impresionante.
În curtea bisericii se găsește un mic cimitir, unde sunt îngropați mai mulți eroi locali și personalități culturale, fiecare mormânt având propria sa poveste care contribuie la mozaicul istoric al locului.
Biserica Domnească găzduiește diverse evenimente culturale și religioase de-a lungul anului, inclusiv concerte de muzică sacră și expoziții de artă religioasă, atrăgând vizitatori și credincioși din toate colțurile țării.