Biserica evanghelică din Harman este o biserică fortificată din judeţul Braşov care datează din secolul al XIII-lea. În urmă cu câţiva ani, biserica a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din acest judeţ.

Biserica evanghelică din Harman ansamblu
Biserica evanghelică din Harman ansamblu

Localitatea Harman se află la doar zece kilometri de Braşov, iar cetatea cu acelaşi nume a fost ridicată de Cavalerii Teutoni, ale căror lucrări se pot vedea şi în alte oraşe din judeţ, precum Râşnov, Prejmer, Sânpetru şi Feldioara. La fel ca în cele mai multe cetăţi fortificate, şi aici cea mai importantă clădire era biserica. Biserica evanghelică din Harman a fost ridicată pe locul unei bazilici romane, păstrându-se cele mai multe dintre elementele aceleia.

Două secole mai târziu de la înfiinţarea bisericii, s-a construit fortificaţia înconjurătoare. Zidul fortificaţiei este alcătuit din curtine concentrice, puse sub forma unui triplu cordon. Zidul din exterior trebuia să apere incinta, aşa că a fost ridicat astfel încât să fie mai scund decât celelalte (4,5 metri înălţime).

Biserica evanghelică din Harman intrare
Biserica evanghelică din Harman intrare

În schimb, zidul interior are aproape de trei ori înălţimea celui exterior (12 metri), dar şi şapte turnuri de observaţie. Al treilea cordon de curtine nu a reuşit să se conserve, acesta înconjurând vechiul șanț de apă. Nu lipsea nici drumul de strajă (care a rezistat până în secolul al XVIII-lea), iar în cazul unui asediu, ostaşii erau ajutaţi de gurile de turnare din zidul nordic. Fortificaţia de la Harman se aseamănă foarte mult cu cea de la Prejmer.

Având în vedere că mare parte din elementele Bisericii evanghelice din Harman provin de la bazilica romană, interiorul său este unul neobişnuit, unde se întâlnesc componente din epoci diferite, cum ar fi ambrazura gotică din colaterala estică sau ferestrele cu patru lobi specifice cistercienilor.

O modificare importantă a bisericii a avut loc în anul 1595, când cetatea a fost cuprinsă de un incendiu: nava centrală a fost boltită, arcul triumfal semicircular a devenit arc frânt, iar capela din nord a devenit sacristie. Iniţial, pereţii interiori ai bisericii au fost acoperiţi de fresce, însă acestea mai sunt vizibile astăzi doar în anumite părţi.

În unele locuri, Biserica evanghelică din Harman are câteva simboluri foarte interesante. Bolta are, în dreptul consolelor, forma unor capete de femei cu gura uşor deschisă şi de bărbaţi cu mustaţă. În portalul principal, de pe faţada din vest, se poate vedea pictat un pelican care îşi foloseşte carnea pentru a-şi hrăni copiii – această imagine este simbolul sacrificiului, iar fondul albastru scoate şi mai mult în evidenţă imaginea.

Biserica evanghelică din Harman1

În secolul al XV-lea, Biserica evanghelică de la Harman a devenit cel mai înalt edificiu din Țara Bârsei, după ce a fost înălţat un turn-clopotniță de 32 de metri. Acest eveniment a avut loc în contextul în care s-a dorit transformarea clădirii într-o bazilică gotică, însă înălţarea turnului a fost singura lucrare întreprinsă.

Pe lângă toate acestea, biserica este deosebită şi datorită cămărilor de provizii (care se află deasupra colateralelor şi la care se ajunge numai cu ajutorul unor scări mobile), dar şi datorită orologiului din secolul al XVI-lea, care are un singur arătător. Biserica se poate vizita de marţi până duminică, între orele 9 şi 17.

Interiorul bisericii este decorat cu elemente artistice de mare valoare, inclusiv fresce medievale și ornamente din lemn sculptat, care îmbogățesc vizual experiența oricărui vizitator, oferind o fereastră spre meșteșugurile artistice ale epocii.

Înconjurată de un cimitir vechi, biserica servește nu doar ca loc de cult, ci și ca păstrător al memoriei comunității. Fiecare piatră funerară spune o poveste, fiecare datând din diferite perioade ale istoriei locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.