Biserica fortificată din Cristian este un monument istoric naţional din judeţul Sibiu. Se află într-o stare foarte bună de conservare, fiind alcătuită din mai multe obiective, toate înscrise pe lista patrimoniului istoric naţional. Obiectivele sunt biserica luterană fortificata, turnul octagonal, ruinele incintei interioare, incinta exterioară şi casa parohiala evanghelică cu arhitectură Zwinger.

Biserica fortificată din Cristian1

Biserica fortificată din Cristian datează din secolul al XIII-lea, fiind mai întâi o bazilică romanică. Hramul bazilicii este „Sfântul Servatius” şi iniţial avea un plan cu trei nave. În anul 1480, meşterul pietrar Andreas Lapicida a fost angajat pentru a transforma bazilica într-o biserică de tip sală, în stil gotic târziu – s-au păstrat cele trei nave şi s-au adăugat trei altare, unul dintre ele devenind, mai târziu, sacristie.

De asemenea, au fost păstrate şi câteva elemente ale bazilicii, elemente care s-au conservat până în zilele noastre: etajele inferioare ale clopotniţei şi traveele cu bolţi în formă de cruce. Contractul dintre biserică şi meşter încă există, făcând parte din patrimoniul lăcaşului religios.

Biserica fortificată din Cristian11

Având în vedere că aşezarea de la Cristian se află într-un câmp deschis, biserica era prima care cădea pradă invadatorilor. Astfel, autorităţile de atunci au decis să fortifice lăcaşul – pietrarul Lapicida a înconjurat edificiul cu două curtine şi a prevăzut incinta exterioară cu cinci turnuri de apărare. Unul dintre turnuri era denumit şi „Turnul Slăninii”, pentru că în el se ţineau slănină şi şuncă – acesta s-a păstrat până în prezent, alături de alte trei turnuri.

Cel de-al cincilea turn a dispărut după ce a fost luat de apele Cibinului. De fiecare dată când există pericolul unei invazii, locuitorii se adăposteau în biserica fortificată şi deveneau şi ostaşi, participând la campanile de apărare a lăcaşului.

În anul 1550, Bisericii fortificate din Cristian i-a fost adăugată o a doua incintă, în nordul primei, iar 30 de ani mai târziu s-a construit turnul octogonal, declarat şi el monument istoric. Se spune că turnul a fost iniţial o capelă, însă nu există dovezi scrise în acest sens.

Casa parohială datează din anul 1550, iar într-unul din colţurile sale se poate vedea amvonul de ciumă, acesta fiind folosit de preot în perioadele în care localitatea era lovită de epidemii, credincioşii participând la slujbe în aer liber.

Biserica fortificată din Cristian111

De-a lungul timpului, Biserica fortificată din Cristian a trecut prin mai multe etape de reconstruire şi restaurare, iar forma sa de astăzi îmbină cu succes trei stiluri arhitecturale: romanic, gotic şi neoclasic. Interiorul este unul care impresionează prin proporţii, dar şi prin piesele de mobilier şi decoraţii.

Altarul, realizat în anul 1719, iese în evidenţă în primul rând prin tabloul Răstignirii şi apoi prin stilul baroc. Nu în ultimul rând, altarul se remarcă şi prin incastrațiile de stil rococo, acestea fiind adăugate la finele secolului al XVIII-lea.

Biserica fortificată din Cristian poate fi vizitată oricând şi este una dintre bisericile fortificate ale Transilvaniei care nu trebuie ratate. Localitatea se află la doar zece kilometri de Sibiu, pe DN 1, ruta Sibiu – Sebeş.

Casa parohială evanghelică, construită în stilul Zwinger, este un alt punct de interes, cunoscută pentru arhitectura sa robustă și funcționalitate. Aceasta servea atât ca locuință, cât și ca fortificație suplimentară, fiind un exemplu impresionant de adaptare la condițiile de conflict ale perioadei.

Se spune că în timpul asediilor, tunelurile secrete conectau biserica de casele din sat, oferind locuitorilor un refugiu sigur și o cale de a se aproviziona neobservați. Aceste legende adaugă un strat de mister și fascinație la vizita oricărui turist în Cristian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.