Monument istoric naţional, Biserica fortificată din Homorod, judeţul Braşov, a fost ridicată în secolul al XIII-lea. Este o biserică evanghelică, zidită pe locul unei bazilici romane din secolul al XII-lea, şi este alcătuită şi din zidul de incintă, două bastioane, două turnuri, turnul de poartă şi drumul de acces.

Localitatea a fost întemeiată în timpul domniei lui Geza al II-lea, în secolul al XII-lea, când coloniştii din Flandra s-au stabilit în apropierea satului de astăzi. Aceşti colonişti erau de origine germană, însă se deosebeau de saşi prin limba vorbită. Iniţial, localitatea a primit numele „Petersdorf”, după Sfântul Petru – de altfel, biserica este închinată acestui sfânt.

biserica-fortificata-din-homorod.jpg1

Biserica fortificată din Homorod este o biserică romanică ce se încadrează în tipul celor sală, tip rar întâlnit în bisericile săseşti (cele mai multe au fost construite cu un plan cu trei nave). Cei mai mulţi specialişti sunt de părere că ea a fost construită în jurul anului 1270 – această părere este susţinută de existenţa unui motiv Cistercian, care înfăţişează o floarea-soarelui având mijlocul grilajat.

Cetatea ţărănească săsească de la Homorod a fost construită în secolele XV – XVI, chiar în jurul bisericii, pentru a o apăra – în caz de asediu, localnicii se ascundeau în lăcaşul încăpător.

Cetatea este una dintre puţinele cetăţi ale Transilvaniei care nu au fost cucerite, astfel că s-a păstrat aproape intactă. După ce a fost ridicată fortificaţia, corul şi absida bisericii au fost integrate unuia dintre turnurile de apărare.

biserica-fortificata-din-homorod.jpg11

Corul Bisericii fortificate din Homorod este unul dintre cele mai interesante elemente ale lăcaşului. Aflat la parterul turnului donjon, corul a fost învelit în piatră dreptunghiulară pentru a se integra în planul rectangular al bisericii.

Din cor făceau parte cei înzestraţi cu harul cantării, iar restul localnicilor se aşezau în sala bisericii în funcţie de anumite criterii. Astfel, femeile stăteau în centrul navei, bătrânii în stranele pereţilor laterali de la parter, iar bărbaţii cu vârste de până la 50 de ani stăteau în tribună inferioară din nordul sălii.

Având în vedere că numărul locuitorilor se afla într-o continuă creştere, în secolul al XVIII-lea numărul locurilor din biserică a crescut, prin crearea a două galerii suprapuse. Partea superioară era denumită „Cetatea viţeilor”, deoarece în ea erau aşezaţi băieţii în primul an de după „confirmare”.

biserica-fortificata-din-homorod.jpg turn
Turn

Picturile Bisericii fortificate din Homorod au o valoare deosebită. Exteriorul se remarcă prin picturile decorative, executate în roşu şi albastru – ele sunt vizibile de-a lungul canturilor.

Corul păstrează cele mai vechi picturi murale din Transilvania, care sunt o combinaţie a stilurilor romanic şi gotic. Aici, se pot distinge scene din patimile lui Iisus.

Conca absidei este marcată de imaginea lui Hristos care stă pe un curcubeu şi care este înconjurat de tetramorf, denumirea dată simbolurilor evanghelice. Peretele absidei păstrează imaginile celor 12 Apostoli.

biserica-fortificata-din-homorod.jpg

În principiu, absida Bisericii fortificate din Homorod înfăţişează scene din Judecata de Apoi, figurile celor portretizaţi fiind obţinute din combinaţia nuanţelor de brun şi ocru. Fundalul este unul albastru spre gri, culorile fiind foarte bine alese pentru a reda o atmosferă apăsătoare.

Peretele de nord conţine o scenă impresionantă, des întâlnită în biserici – Vir Dolorum, adică scena cu Hristos ieşit pe jumătate din mormânt, Maria inclinându-se spre el şi luându-I mâinile în ale sale.

Deşi nu este inclusă într-un circuit turistic, Biserica fortificată din Homorod se poate vizita cu ajutorul localnicilor, pregătiţi oricând să ofere un tur ghidat. Accesul se face de pe drumul naţional care leagă Brașovul de Sighişoara – din localitatea Rupea Gara, se merg şase kilometri pe un drum lăturalnic, până se ajunge la destinaţie.

De-a lungul anilor, Biserica fortificată din Homorod a fost restaurată și întreținută cu scopul de a-i păstra frumusețea și funcționalitatea. Aceste eforturi subliniază angajamentul comunității și autorităților locale de a conserva un monument de o asemenea valoare istorică și culturală.

Fiecare an aduce în Homorod festivaluri și evenimente culturale care celebrează istoria și tradițiile zonei, multe dintre ele având loc chiar în curtea bisericii fortificate. Aceste evenimente sunt oportunități excelente de a vedea biserica plină de viață, așa cum a fost în secolele trecute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.