Home Călătorii Obiective turistice din România Biserica fortificată din Șura Mică: o fereastră în timp

Biserica fortificată din Șura Mică: o fereastră în timp

0

Biserica fortificată din Șura Mică se află în judeţul Sibiu şi este un monument istoric naţional. Lăcaşul face parte dintr-un ansamblu medieval, alcătuit şi dintr-o incintă fortificată, astăzi aflată în ruină, construită în secolul al XVI-lea.

Biserica fortificată din Șura Mică a fost construită începând cu anul 1280 şi are forma unei bazilici romanice. Are trei nave, una centrală şi două laterale, fără absidiole. Construcţia bisericii a durat până în secolul al XVIII-lea, fiind modificată în permanenţă. În secolul al XV-lea, biserica a adoptat stilul gotic, tot atunci fiind şi fortificată. În acea perioadă, i-a fost adăugată o clopotniţă a cărei intrare coincide cu intrarea în lăcaş.

De-a lungul timpului, biserica fortificată din Șura Mică a fost restaurată de mai multe ori, astăzi ea aflându-se într-o stare destul de bună. Cele mai importante reparaţii au avut loc în secolul al XX-lea, când structura bisericii devenise destul de şubredă, mare parte din ea riscând să se prăbuşească.

Din patrimoniul bisericii fac parte altarul în stil baroc, baldachinul din amvon, care datează din secolul al XVIII-lea şi este în acelaşi stil baroc, şi câteva statui din lemn de la începutul secolului al XVIII-lea.

Satul Șura Mică, reşedinţa comunei cu acelaşi nume, se află la doar 11 kilometri de Sibiu. Localitatea a fost întemeiată de saşi, care i-au dat denumirea Parvum Horeum. Satul a fost atestat pentru prima dată în anul 1323, însă de-a lungul anilor a fost de multe ori distrus de războaie sau de dezastre naturale. Șura Mică a fost atacată de câteva ori de turci, cutremurele au afectat grav structurile, iar locuitorii au fost de multe ori jefuiţi, printre hoţi aflându-se şi oștile lui Mihai Viteazul.

Biserica, dedicată inițial Sfântului Nicolae, stă mărturie a unui trecut tumultuos, marcat de lupte și schimbări. Zidurile ei groase și ferestrele înguste reflectă nevoia de protecție și siguranță a locuitorilor din acea perioadă. În interior, biserica păstrează elemente originale de decor, precum și un altar vechi de sute de ani, fiecare colț al acesteia povestind o parte din istoria locală.

Cu toate că majoritatea fortificațiilor au fost deteriorate de-a lungul timpului, recent, eforturi de conservare și restaurare au fost inițiate pentru a păstra acest monument valoros. Aceste lucrări nu numai că ajută la menținerea structurii, dar oferă și vizitatorilor șansa de a vedea și aprecia detaliile arhitecturale originale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version