Curtuişeni este o localitate în judeţul Bihor, Transilvania, România, compusă din două sate, situată în Câmpia Carei şi menţionată documentar, prima oară, în 1342.

biserica-greco-catolica-in-prezent-ortodoxa-din-curtuiseni-judetul-bihor.jpg

Pe teritoriul comunei, au fost descoperite, în anul 1968, vestigii din epoca bronzului (topoare, seceri, brăţări) şi urmele unei cetăţi geto-dacice din sec. II-I î.C., în care s-au găsit arme de fier, obiecte de podoabă, ustensile din bronz, ceramică etc.

intrarea-in-biserica-greco-catolica-in-prezent-ortodoxa-din-curtuiseni-judetul-bihor.jpg

Conform datelor recensământului din 2002, comuna avea 3.774 locuitori, dintre care 2.206 maghiari, 947 români, 619 ţigani, 1 slovac şi 1 sârb. Sub aspect confesional, populaţia era alcătuită din 1.656 reformaţi, 1.296 ortodocşi, 484 romano-catolici, 334 greco-catolici ş.a.

biserica-greco-catolica-in-prezent-ortodoxa-din-curtuiseni-judetul-bihor-vazuta-di-lateral.jpg

Biserica din Curtuişeni are hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi a fost construită în anul 1832. Stilul bisericii este o combinaţie a celui roman – apusean cu cel răsăritean. În interior, are o zugrăveală şi un iconostas simplu. A fost pictată de către Radu N. în 1985. În biserică, se găsesc medalioane cu Sf. Treime şi cei Patru Evanghelişti.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.