Curtuişeni este o localitate în judeţul Bihor, Transilvania, România, compusă din două sate, situată în Câmpia Carei şi menţionată documentar, prima oară, în 1342.

Pe teritoriul comunei, au fost descoperite, în anul 1968, vestigii din epoca bronzului (topoare, seceri, brăţări) şi urmele unei cetăţi geto-dacice din sec. II-I î.C., în care s-au găsit arme de fier, obiecte de podoabă, ustensile din bronz, ceramică etc.

Conform datelor recensământului din 2002, comuna avea 3.774 locuitori, dintre care 2.206 maghiari, 947 români, 619 ţigani, 1 slovac şi 1 sârb. Sub aspect confesional, populaţia era alcătuită din 1.656 reformaţi, 1.296 ortodocşi, 484 romano-catolici, 334 greco-catolici ş.a.

Biserica din Curtuişeni are hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi a fost construită în anul 1832. Stilul bisericii este o combinaţie a celui roman – apusean cu cel răsăritean. În interior, are o zugrăveală şi un iconostas simplu. A fost pictată de către Radu N. în 1985. În biserică, se găsesc medalioane cu Sf. Treime şi cei Patru Evanghelişti.

Citește și:  Baile Imperiale Austriece din Baile Herculane : Obiective turistice Caraş-Severin

biserica-greco-catolica-in-prezent-ortodoxa-din-curtuiseni-judetul-bihor.jpg
intrarea-in-biserica-greco-catolica-in-prezent-ortodoxa-din-curtuiseni-judetul-bihor.jpg
biserica-greco-catolica-in-prezent-ortodoxa-din-curtuiseni-judetul-bihor-vazuta-di-lateral.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.