Curtuişeni este o localitate în judeţul Bihor, Transilvania, România, compusă din două sate, situată în Câmpia Carei şi menţionată documentar, prima oară, în 1342.

Pe teritoriul comunei, au fost descoperite, în anul 1968, vestigii din epoca bronzului (topoare, seceri, brăţări) şi urmele unei cetăţi geto-dacice din sec. II-I î.C., în care s-au găsit arme de fier, obiecte de podoabă, ustensile din bronz, ceramică etc.

intrarea-in-biserica-greco-catolica-in-prezent-ortodoxa-din-curtuiseni-judetul-bihor.jpg

Conform datelor recensământului din 2002, comuna avea 3.774 locuitori, dintre care 2.206 maghiari, 947 români, 619 ţigani, 1 slovac şi 1 sârb. Sub aspect confesional, populaţia era alcătuită din 1.656 reformaţi, 1.296 ortodocşi, 484 romano-catolici, 334 greco-catolici ş.a.

biserica-greco-catolica-in-prezent-ortodoxa-din-curtuiseni-judetul-bihor-vazuta-di-lateral.jpg

Biserica din Curtuişeni are hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi a fost construită în anul 1832. Stilul bisericii este o combinaţie a celui roman – apusean cu cel răsăritean. În interior, are o zugrăveală şi un iconostas simplu. A fost pictată de către Radu N. în 1985. În biserică, se găsesc medalioane cu Sf. Treime şi cei Patru Evanghelişti.

Arhitectura bisericii combină elemente tradiționale locale cu influențe din arhitectura mai largă a Transilvaniei. Detaliile sale, precum iconostasul și picturile murale, sunt realizate în stiluri care reflectă o îmbinare de influențe estice și occidentale, oferind vizitatorilor o fereastră spre trecutul artistic religios al regiunii.

De-a lungul anilor, biserica a servit nu doar ca loc de cult, ci și ca centru comunitar, unde sătenii se întâlnesc și își sărbătoresc tradițiile. Acest rol central în viața comunității a ajutat la păstrarea unui simț al unității și identității locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.