Biserica Maică Precista din Ploieşti este una dintre cele mai frumoase biserici din acest oraş şi chiar din judeţul Prahova. Se află în intersecţia dintre străzile Mihai Bravu, Armoniei şi Artei.

Biserica este, deopotrivă, un monument religios, arhitectural şi istoric. Poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului” şi este cunoscută de localnici şi sub denumirile Biserica Maica Domnului, Biserica Adormirea Precistei sau Biserica Sfântă Născătoare, toate derivând de la hram. Aşezarea religioasă a fost construită în anul 1820, ctitorul ei fiind domnitorul Ioan Alexandru Șuțu.

Biserica Maica Precista a fost construită într-un stil bizantin, catapeteasma fiind realizată în stilul baroc. De-a lungul timpului, au avut loc mai multe lucrări de restaurare şi reparaţie. În a doua jumătate a anului 2012 a fost înaintată o cerere de restaurare, pentru că biserica se află într-o stare destul de avansată de degradare.

Structura ei este afectată, fiind necesare reparaţii urgente la pereţi şi la turle. Preotul paroh de aici, Ştefan Musat, îşi doreşte foarte mult ca după restaurare să se construiască un centru social în curtea bisericii unde cei fără posibilităţi financiare să aibă la dispoziţie un cabinet medical, dar şi o sală socială în care copiii săraci să fie meditaţi de profesori pe gratis.

Citește și:  Casa Muresenilor din Brasov : Obiective turistice Braşov

biserica-maica-precista-din-ploiesti.jpg

Biserica Maica Precista este vizitată de foarte mulţi oameni, acest lucru datorându-se, în special, icoanei “Maica Domnului cu Pruncul”, făcătoare de minuni. Icoana este specială pentru că Maica Domnului are trei mâini, a treia mână apărând în colţul din dreapta. Icoana a fost dăruită de Alexandru al II-lea, țarul Rusiei, care a adus-o în timpul războiului ruso-romano-turc, şi este făcută din aur şi argint.

Se spune că la ea s-au rugat şi personalităţi ca Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu şi Toma Caragiu. De asemenea, cei care au avut necazuri sau au fost bolnavi mărturisesc faptul că s-au vindecat şi şi-au rezolvat problemele după ce s-au rugat la icoană şi după ce au atins-o.

Biserica Maica Precista se remarcă şi prin alte icoane, care datează încă de la data construirii lăcaşului, dar şi prin cărţi religioase din secolul al XIX-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.