Biserica Neagră din Braşov este situată în centrul municipiului, lângă Piaţa Sfatului. Construcţia bisericii a început între anii 1377 – 1380 şi a fost una anevoioasă, ea începând mai serios din 1384, fiind întreruptă în 1421, din cauza invaziei turceşti şi ținând până în 1477. Aşadar, Biserica Neagră din Braşov a fost construită în 100 de ani, fiind întreruptă mai mereu, fie din cauza condiţiilor vitrege din acea vreme, fie din cauza lipsei de fonduri.

Conform unei inscripţii din interiorul bisericii, ctitorul său a fost parohul Thomas Sander. Dimensiunile sale sunt impresionante, Biserica Neagră fiind cel mai mare edificiu de cult construit în stil gotic din Europa de SE.

Ea poate găzdui 5000 de persoane, având o lungime de 90 de metri, o lăţime între 25 – 37 metri şi o înălţime a turnului cu cruce de 65 metri. Construcţia sa a fost, iniţial, concepută cu două turnuri, însă, din lipsă de fonduri, Biserica Neagră din Braşov are un singur turn.

Biserica Neagra Brasov
Biserica Neagra Brasov

Numele iniţial cu care a fost construită Biserica Neagră din Braşov a fost Biserica Sfânta Maria, însă, în 1689, un incendiu puternic a avariat-o înnegrindu-i pereţii, aşadar numele ei a fost schimbat. Tot atunci, stilul gotic în care a fost construită a căpătat influenţe baroce, datorită restaurării bolţilor.

Restaurarea bolţilor a constituit o problemă la acea vreme, meşterii locali nedispunând de cunoștiințele necesare unei astfel de restaurări. Prin urmare, meşteri din oraşul Danzig au venit până la Braşov, aducând odată cu meşteşugul lor şi stilul baroc ce îl poartă până în zilele noastre bolţile. Restaurarea bisericii a durat încă 100 de ani.

La început, Biserica Neagră din Braşov a fost biserica catolică, urmând ca, în 1542, la iniţiativa umanistului Johannes Honterus, ea să devină biserică luterană. Johannes Honterus este un om de cultură care a contribuit foarte mult la dezvoltarea Brașovului. Trupul său odihneşte în Biserica Neagră din Braşov.

intrare Biserica Neagra
intrare Biserica Neagra

Biserica Neagră din Braşov adăposteşte multe obiecte cu valoare inestimabilă, printre care precizăm:

  • cel mai mare clopot din ţară în greutate de 6.3 tone;
  • cea mai mare orgă din Europa, cu 4000 de tuburi. Ea a fost construită de Buchholz, faimosul constructor de orgi din Berlin, în perioada 1836 – 1839. În 1924, galeria din fața orgii s-a extins, pentru a se putea organiza concerte cu cor. Concertele organizate în Biserica Neagră din Braşov sunt faimoase şi au fost înregistrate pe discuri de vinil, casete audio şi cd-uri. În fiecare săptămână, se organizează câte un concert de orgă care atrage nenumăraţi vizitatori;
  • covoarele vechi din Biserica Neagră constituie şi ele, la rândul lor, o valoare inestimabilă. Regiunile din care provin sunt: Brussa, Usak şi Ghiordes din Asia Mică şi aparţin secolelor XVII – XVIII. Ele au ajuns în Biserica Neagră din Braşov prin donaţiile diferitelor bresle de meşteşugari, negustori şi cetăţeni;
  • cristelniţa de bronz, donată de Johannes Reudel, în 1472;
  • grilajul din fier forjat ce înconjoară cristelniţa, realizat în 1716 de fierarul Meensen Hannes;
  • pictura murală, situată pe pridvorul sudic ce o înfăţişează pe Fecioara Maria împreună cu pruncul Iisus, realizată în 1476;
  • stema regelui Matei Corvin, cât şi stema soţiei sale Beatrice de Napoli – Aragon, situate sub pictură murală, menţionată anterior;
  • trei canate cu cinci tablouri de la altarul din Feldioara, datate la sfârşitul secolului al XV-lea;
  • stranele, atât din navele laterale ce aparţin secolelor XVII – XVIII (sculptate în lemn cu ornamente în stil baroc), cât şi cele din partea corului. Acestea din urmă sunt lucrate în stil negotic şi datează din anul 1866;
  • băncile din navă centrală sunt din stejar şi datează din 1937;
  • vechile pietre funerare zidite în spaţiile laterale ale antreului de vest, atât odată cu începerea lucrărilor la altarul negotic în 1866, cât şi în anul 1937 când s-a început construirea instalaţiei de încălzire;
  • pânza pictată în ulei de Hâns Eder, denumită “Nunta din Cana”;
  • statuile din biserică, cea mai veche fiind cea a Sfântului Ioan Botezătorul. Pe lângă statuia acestuia, se mai găsesc statuile ce îi înfăţişează pe: Toma Plebeanu, Sfântul Iacob Pelerinul, Isus Salvator Mundi, Fecioara Maria, Pavel, Luca şi Sebastian.

Pe contrafortul din partea nordică, se observă statuia unui copil ce stă să cadă. Statuia este atipică şi atrage atenţia. Ea ascunde o legendă conform căreia unul dintre meşterii care ajutau la construirea bisericii a devenit foarte invidios pe talentul unui ucenic mai tânăr.

El l-a ademenit pe ucenicul său pe acoperiş unde, într-o clipă de neatenţie, l-a împins, ucigându-l. Ceilalţi meşteri martori, muţi la această întâmplare, au sculptat statuia în memoria tânărului ucenic talentat ce şi-a găsit prea devreme sfârşitul.

De menţionat este că, în perioada 1937 – 1944, statuile de pe contraforturile exterioare au fost înlocuite cu copii.

Potenţialul turistic pentru Biserica Neagră din Braşov este imens, ea primind anual circa 100.000 de oaspeţi. Orarul de vizită este zilnic, între orele 10:00 – 17:00, la un preţ de 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii. Fotografierea sau filmarea în interiorul bisericii este interzisă, însă cărţi poştale cu diferite imagini din biserică pot fi achiziţionate de la intrare.

Concertele la orgă sunt doar în anumite perioade, după cum urmează:

  • iunie şi septembrie – marţi, ora 18:00 (preţ 5 lei);
  • iulie şi august – marţi, joi şi sâmbăta, ora 18:00 (preţ 5 lei).

În plus față de arhitectură și muzică, Biserica Neagră adăpostește o colecție impresionantă de covoare anatoliene, aduse de negustorii sași din secolele XVII-XVIII. Aceste covoare sunt unele dintre cele mai bine conservate exemple de artă textilă din regiune, atrăgând pasionați de artă și istorie.

Biserica Neagră nu este doar un loc de rugăciune, ci și un simbol al orașului Brașov. Ea reprezintă un punct de referință pentru comunitate și pentru vizitatorii din întreaga lume, oferind o fereastră spre trecutul medieval al Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.