Biserica Nica Filip se află în localitatea Vălenii de Munte din judeţul Prahova. Biserica a fost zidită în anul 1808, purtând hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Ctitorii săi au fost Nica Filip şi Soare Pițoi.
Dacă despre Soare Pițoi nu se cunosc amănunte, Nica Filip a fost un logofăt din Văleni, unul din fiii polcovnicului Soare. Nica Filip a murit în anul 1831, fiind îngropat în curtea bisericii. Piatra sa de mormânt poartă o inscripţie pe care scrie, printre altele, că logofătul a murit la vârsta de 57 de ani. Nicolae Iorga, a cărui casa memorială se află în această localitate, îl numea pe Filip “mocan”.
Biserica Nica Filip a fost menţionată pentru prima dată într-un cuvânt de pomenire, care a fost publicat în Halima, în anul 1838. Cuvântul de pomenire i-a aparţinut învăţătorului Ioan Gherasim Gorjanu, ginerele logofătului, care a rostit cuvintele chiar la parastasul de şapte ani de la moartea lui Filip.
Biserica este menţionată şi în catagrafia lui Dionisie Fotino, care a scris despre cele trei biserici care erau construite în acea perioadă în Vălenii de Munte.
Stilul folosit pentru ridicarea Bisericii Nica Filip este unul ţărănesc, tradiţional românesc, având un acoperiş în două ape, cu o teslă subţire în mijloc şi cu streașini mari. Sub aceste streașini, în partea superioară a zidului, sunt câteva medalioane de formă rotundă pe care au fost realizate câteva picturi în frescă. Aşezământul religios a fost restaurat în anul 1938, datorită intervenţiei preotului de atunci.
Deşi restaurările au făcut ca Biserica Nica Filip să îşi piardă din forma iniţială, aceasta este prezentă într-una din lucrările pictorului maltez Amedeo Preziosi. Pictura din interior a fost efectuată în stilul picturilor realizate de Gheorghe Tăttărescu. Din păcate, atât pictura, cât şi biserica în sine au fost grav avariate de cutremurul din 1977. Biserica a fost refăcută după acest eveniment, chiar din temelii.
Biserica Nica Filip din Vălenii de Munte găzduieşte în curtea sa sediul protopopiatului, iar până în anul 1940, aici, a fost amenajat Muzeul de Artă Religioasă, înfiinţat de Nicolae Iorga.
Biserica Nica Filip servește drept un centru vital pentru practicile spirituale și evenimentele religioase din Vălenii de Munte, adunând laolaltă membrii comunității în momente de sărbătoare și reculegere. Rolul său transcende aspectul religios, devenind un punct de întâlnire pentru păstrarea și promovarea tradițiilor locale.
În interiorul bisericii, vizitatorii pot admira o colecție impresionantă de icoane vechi și obiecte de cult, unele datând de la începuturile bisericii. Legendele locale spun că sub altarul bisericii ar fi fost îngropate obiecte prețioase oferite de ctitori, încă așteptând să fie descoperite.