Biserica Nica Filip se află în localitatea Vălenii de Munte din judeţul Prahova. Biserica a fost zidită în anul 1808, purtând hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Ctitorii săi au fost Nica Filip şi Soare Pițoi.

biserica-nica-filip.jpg

Dacă despre Soare Pițoi nu se cunosc amănunte, Nica Filip a fost un logofăt din Văleni, unul din fiii polcovnicului Soare. Nica Filip a murit în anul 1831, fiind îngropat în curtea bisericii. Piatra sa de mormânt poartă o inscripţie pe care scrie, printre altele, că logofătul a murit la vârsta de 57 de ani. Nicolae Iorga, a cărui casa memorială se află în această localitate, îl numea pe Filip “mocan”.

curtea-cu-biserica-intrarea-in-biserica-nica-filip-1808-din-valenii-de-munte-judetul-prahova.jpg

Biserica Nica Filip a fost menţionată pentru prima dată într-un cuvânt de pomenire, care a fost publicat în Halima, în anul 1838. Cuvântul de pomenire i-a aparţinut învăţătorului Ioan Gherasim Gorjanu, ginerele logofătului, care a rostit cuvintele chiar la parastasul de şapte ani de la moartea lui Filip. Biserica este menţionată şi în catagrafia lui Dionisie Fotino, care a scris despre cele trei biserici care erau construite în acea perioadă în Vălenii de Munte.

Citește și:  Pensiunea Zbor, Cluj Napoca - Cazare România

biserica-intrarea-in-biserica-nica-filip-1808-din-valenii-de-munte-judetul-prahova.jpg

Stilul folosit pentru ridicarea Bisericii Nica Filip este unul ţărănesc, tradiţional românesc, având un acoperiş în două ape, cu o teslă subţire în mijloc şi cu streașini mari. Sub aceste streașini, în partea superioară a zidului, sunt câteva medalioane de formă rotundă pe care au fost realizate câteva picturi în frescă. Aşezământul religios a fost restaurat în anul 1938, datorită intervenţiei preotului de atunci.

detalii-de-la-biserica-intrarea-in-biserica-nica-filip-1808-din-valenii-de-munte-judetul-prahova.jpg

Deşi restaurările au făcut ca Biserica Nica Filip să îşi piardă din forma iniţială, aceasta este prezentă într-una din lucrările pictorului maltez Amedeo Preziosi. Pictura din interior a fost efectuată în stilul picturilor realizate de Gheorghe Tăttărescu. Din păcate, atât pictura, cât şi biserica în sine au fost grav avariate de cutremurul din 1977. Biserica a fost refăcută după acest eveniment, chiar din temelii.

tablita-de-la-biserica-intrarea-in-biserica-nica-filip-1808-din-valenii-de-munte-judetul-prahova.jpg

Biserica Nica Filip din Vălenii de Munte găzduieşte în curtea sa sediul protopopiatului, iar până în anul 1940, aici, a fost amenajat Muzeul de Artă Religioasă, înfiinţat de Nicolae Iorga.

zid-de-incinta-de-la-biserica-intrarea-in-biserica-nica-filip-1808-din-valenii-de-munte-judetul-prahova.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.