Comuna Şărmăşag aparţine, din punct de vedere geografic, Platformei Marginale Sălăjene, la contactul Colinelor Toglaciului cu Piemontul Sălăjan pe aliniamentele coborâte ale culoarelor râurilor Zalău şi Crâșna.

vedere-cu-biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg

Din punct de vedere administrativ, comuna are în componenţă următoarele sate: Sărmăşag, sat reşedinţă de comună situat la o distanță de 28 km faţă de municipiul Zalău, Ilişua, Lompirt, Moiad, Poiana Măgura si Ţărmure.

alee-spre-biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg

Localitatea Sărmăşag este menţionată pentru prima dată în anul 1355, sub denumirea de Sarmasagh. Celelalte sate ale comunei sunt amintite începând din secolele XII-XIII (Moiad – 1246, Ilişua – 1321, Lompirt -1321) şi mult mai târziu, respectiv secolul al XX-lea pentru localităţile Poiana Măgura si Ţărmure.

biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg

Sărmăşag este un important centru economic al judeţului Sălaj, susţinut de exploatările de cărbune energetic şi, în ultimii ani, de o diversificare a sectorului secundar, o evoluţie ascendentă a serviciilor şi, nu în ultimul rând, de evoluţia pozitivă a agriculturii.

intrare-in-biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg

Bătrânii povestesc că, după ce a terminat construcţia conacului familiei la Sărmăşag, groful Kemény Farkas a înălţat şi o micuţă capelă destinată soţiei sale.. Capela a fost extinsă în 1991-1992, căpătând forma actuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.