Comuna Şărmăşag aparţine, din punct de vedere geografic, Platformei Marginale Sălăjene, la contactul Colinelor Toglaciului cu Piemontul Sălăjan pe aliniamentele coborâte ale culoarelor râurilor Zalău şi Crâșna.

Din punct de vedere administrativ, comuna are în componenţă următoarele sate: Sărmăşag, sat reşedinţă de comună situat la o distanță de 28 km faţă de municipiul Zalău, Ilişua, Lompirt, Moiad, Poiana Măgura si Ţărmure.

Localitatea Sărmăşag este menţionată pentru prima dată în anul 1355, sub denumirea de Sarmasagh. Celelalte sate ale comunei sunt amintite începând din secolele XII-XIII (Moiad – 1246, Ilişua – 1321, Lompirt -1321) şi mult mai târziu, respectiv secolul al XX-lea pentru localităţile Poiana Măgura si Ţărmure.

Sărmăşag este un important centru economic al judeţului Sălaj, susţinut de exploatările de cărbune energetic şi, în ultimii ani, de o diversificare a sectorului secundar, o evoluţie ascendentă a serviciilor şi, nu în ultimul rând, de evoluţia pozitivă a agriculturii.

Bătrânii povestesc că, după ce a terminat construcţia conacului familiei la Sărmăşag, groful Kemény Farkas a înălţat şi o micuţă capelă destinată soţiei sale.. Capela a fost extinsă în 1991-1992, căpătând forma actuală.

Citește și:  Biserica Sf. Nicolae din Lazaresti : Obiective turistice Gorj

vedere-cu-biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg
alee-spre-biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg
biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg
intrare-in-biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.