Comuna Şărmăşag aparţine, din punct de vedere geografic, Platformei Marginale Sălăjene, la contactul Colinelor Toglaciului cu Piemontul Sălăjan pe aliniamentele coborâte ale culoarelor râurilor Zalău şi Crâșna.

Din punct de vedere administrativ, comuna are în componenţă următoarele sate: Sărmăşag, sat reşedinţă de comună situat la o distanță de 28 km faţă de municipiul Zalău, Ilişua, Lompirt, Moiad, Poiana Măgura si Ţărmure.

alee-spre-biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg

Localitatea Sărmăşag este menţionată pentru prima dată în anul 1355, sub denumirea de Sarmasagh. Celelalte sate ale comunei sunt amintite începând din secolele XII-XIII (Moiad – 1246, Ilişua – 1321, Lompirt -1321) şi mult mai târziu, respectiv secolul al XX-lea pentru localităţile Poiana Măgura si Ţărmure.

biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg

Sărmăşag este un important centru economic al judeţului Sălaj, susţinut de exploatările de cărbune energetic şi, în ultimii ani, de o diversificare a sectorului secundar, o evoluţie ascendentă a serviciilor şi, nu în ultimul rând, de evoluţia pozitivă a agriculturii.

intrare-in-biserica-ortodoxa-din-sarmasag-judetul-salaj.jpg

Bătrânii povestesc că, după ce a terminat construcţia conacului familiei la Sărmăşag, groful Kemény Farkas a înălţat şi o micuţă capelă destinată soţiei sale.. Capela a fost extinsă în 1991-1992, căpătând forma actuală.

Activitățile religioase și comunitare organizate aici sunt un liant pentru locuitorii din Șărmășag, fortificând legăturile interpersonale și oferind o bază solidă pentru păstrarea obiceiurilor și tradițiilor locale. Fiecare sărbătoare și eveniment este o celebrare a unității și a istoriei comune.

Pe lângă rolul său spiritual, Biserica Ortodoxă din Șărmășag contribuie și la educarea tinerilor, prin programe de cateheză și activități culturale, accentuând importanța păstrării identității culturale într-un context modern. Acest demers educativ ajută la formarea unei noi generații de credincioși conștienți de moștenirea lor spirituală și culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.