În anul 1794, biserica ortodoxă din Firiza a fost zidită, purtând hramul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril”. Istoria fiind oglinda dezvoltării societății umane, trebuie reconstituită din cele mai mici părți componente, înscriind în timp și analizand „sine ira et studio”, faptele și întâmplările care formează însăși viața societății.

biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg

La începutul anilor 1960, când țara se afla sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu – Dej, în Baia Mare, la fel ca în toate orașele, industria socialistă a luat amploare. Înainte de 1960, Baia Mare avea probleme cu alimentarea cu apă potabilă. Așa s-a născut inițiativa de a se construi un baraj în localitatea Firiza, situată la 15 kilometri de Baia Mare.

bolta-cu-sfinti-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg

Puțin însă cunosc faptul că, pe locul unde se află lacul de acumulare a existat înainte de ridicarea barajului, o ramificație a cartierului Firiza. 50 de familii au fost nevoite să își părăsească gospodăriile, fiind mutate pe str. Forestierilor de astăzi, cu ajutorul și binecuvantarea Sfintei Biserici. Aceștia au înțeles dictonul „Ora et labora” („Roagă-te și muncește”) și, cu lacrimi, osteneală și credință, și-au refăcut gospodăriile.

usa-de-altar-de-la-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg

De-a lungul vremii, slujitorii Sfântului Altar au știut să țină aprinsă lumina credinței în Parohia Ortodoxă Firiza. Părintele Ulmeanu Vasile și părintele Podina Teodor au făcut reparații majore la Sfânta Biserică.

Citește și:  Bustul lui Bocskai Istvan din Valea lui Mihai: Obiective turistice Bihor

pictura-din-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg

Din anul 1998, părintele Marincaș Gheorghe duce mai departe flacăra credinței din Parohia Ortodoxă Firiza. În anul 2001, s-a ridicat în curtea Sfintei Biserici, în semn de recunoștință și prețuire Monumentul Eroiilor căzuți în cele două Războaie Mondiale, iar în data de 20 septembrie 2001 a fost sfințit de către Preasfințitul părinte Iustinian.

pictura-cu-sfinti-de-la-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg

În anul 2003, Sfânta Biserică a fost renovată, s-a făcut pictura în frescă, s-a așezat iconostasul nou, s-a înlocuit tâmplăria veche, a fost introdusă încălzirea centrală, s-a îndiguit Valea Roșie în aval și în amonte de Sfânta Biserică.

vedere-spre-altarul-din-pictura-cu-sfinti-de-la-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg

Lucrările au fost încununate cu binecuvantarea arhierească pe care părintele Iustin Sigheteanul a revărsat-o în cadrul resfințirii bisericii, la data de 4 iulie 2004.
Luând pilda de la înaintașii care au trait în acest loc mirific, fiind ocrotiți de taina rugăciunilor spuse sub brațul Sfintei Biserici, privind cu ochii sufletului, pot fi luați drept exemplu în momentele rătăcitoare.

pictura-murala-pictura-cu-sfinti-de-la-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg
icoana-din-pictura-cu-sfinti-de-la-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg
pictura-sfanta-din-pictura-cu-sfinti-de-la-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg
emblema-de-la-pictura-cu-sfinti-de-la-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg
usa-din-lemn-de-la-pictura-cu-sfinti-de-la-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg
vedere-spre-pictura-cu-sfinti-de-la-biserica-ortodoxa-din-firiza-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.