Cetatea Seini este menționată deja în anul 1490, iar în anul 1677 a fost distrusă de tătari, populația refugiindu-se în pădurile învecinate. În anul 1717, tătarii au măcelarit sau au luat ca robi cea mai mare parte a populației Seinului. Ruinele cetății se pot vedea și astăzi pe dealul de la Apa.
De asemenea, Seiniul este menționat printre cetățile existente în secolele X-XIII sub numele de Castrum Zynyr sau apare și sub alte denumiri ca Seinen sau Seini. Cetatea cuprinde Țara Oașului, Lunca Someșului până la Bușag și Lipău. Localitatea este atestată documentar, din nou, în secolul al XIV-lea în „Notațiile privind zecuiala papală din 1334″. La 1344, Seiniul devine opidum – târg – care va supraviețui și după distrugerea cetății din anul 1563.
Fără doar şi poate, judeţul Maramureş are multe monumente, însă prea puţin cunoscute, atât de către maramureşeni, cât şi de către restul lumii. Spre exemplu, Biserica Ortodoxă nr. 1 din Seini, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, are un iconostas unic în Europa, fiind construit din piatră albă făcută chiar de către meşterii din localitate. Acest iconostas, potrivit declaraţiilor făcute de către primarul Gabriela Tulbure, este considerat unul dintre obiectivele turistice ale zonei acesteia.
Grosimea pereţilor este de 85 de centimetri, lungimea de 11 metri şi înălţimea de 9 metri. „Biserica Respectivă este Biserica Ortodoxă numărul 1 din Seini. Are hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril pe care i-am sărbătorit recent.
Are, într-adevăr, un iconostas unic în Europa, din piatră albă, o piatră albă făcută de meşterii din localitatea Seini şi extrasă din cariera de piatră de la Seini, carieră care a fost a acestei biserici la un moment dat. A fost confecţionat prin 1940 sau 1942 acest iconostas. Are o lungime de 11 m, o înâlţime de 9 m şi o lăţime de până la 1 m.
Biserica a fost renovată recent. În 2008, a început repictarea Bisericii Ortodoxe 1 din Seini şi s-au primit 5 miliarde de lei de la Guvernul României. Consiliul Local Seini a contribuit şi el cu materialul lemnos şi cu băncile acelea care s-au făcut acolo. Este un iconostas unic, iar Biserica nr. 2 are iconostas din lemn.
Printre cei care au trecut pragul acestei biserici s-au numărat Regele Mihai I sau Regina Ana a României.
Biserica a fost reînnoită prin efectuarea reparațiilor capitale în exterior, de la acoperiș până la fundație, dar și în interior, prin executarea unei picturi noi de către artiștii plastici Ștefan Teodor, Nicolae Andonas și Gheorghe Moda. Frumoasa biserică a fost împodobită cu un mobilier nou.
Biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, începută în anul 1866, cu turnul terminat în anul 1909, a fost sfințită în anul 1910. Ctitorul ei este memorandistul Alexiu Berinde, cel care a proiectat catedrala lui Vasile Lucaciu din Sisești. În memoria acestuia s-a montat, în anul 2007, o placă memorială pe monumentul din centrul orașului. Iconostasul bisericii este zidit din piatră.
Biserica păstrează o icoană datând din anul 1600, provenită din vechea biserică de lemn din cimitirul de pe valea Seinel, denumită „Biserica haiducilor”. Placa memorială apare și în dreptul Bisericii Ortodoxe din Seini.
Evenimentele religioase majore sunt momente de sărbătoare pentru întreaga comunitate, unde tradițiile se împletesc cu practicile religioase, creând un amestec unic de credință și cultura locală.
Prin slujbele sale, Biserica Ortodoxă din Seini oferă un refugiu spiritual și o conexiune profundă cu divinitatea, într-un spațiu care respiră istorie și tradiție.
Pereții bisericii, martori ai multor generații, sunt împodobiți cu tablouri și inscripții care amintesc de istoria bogată a localității și de rolul bisericii în conservarea identității culturale a Seiniului.