Strâmtura este o localitate aflată pe cursul râului Iza, intre Bârsana si Rozavlea, la o distanță de 28 km de Sighetu Marmației. Este o așezare foarte veche, care datează încă din perioada daco-romană. Dovadă stau obiectele de bronz descoperite în 1885 care, după părerea specialiștilor, datează din secolul al IX-lea î.Hr.

Localitatea este menționată întâia oară într-o diplomă a regelui Robert Carol de Anjou din anul 1326, sub numele de „Terra Zurduky”, adică „Pământul de la strâmtură”. Ca și celelalte sate vecine, Strâmtura făcea parte din cnezatul aflat sub conducerea voievozilor de la Cuhea, actual Bogdan Vodă, care s-a desființat mai apoi în urma ridicării cnejilor la titlul de comiți.

drumul-spre-biserica-ortodoxa-noua-din-stramtura-judetul-maramures.jpg

În anul 1973, credincioșii parohiei Strâmtura reușesc să construiască o nouă biserică din zidărie, mult mai mare și mult mai impunătoare decât cea veche, construită de mai bine de 300 de ani. Din acel moment, biserica cea veche din lemn, iese din uz.

biserica-ortodoxa-noua-din-stramtura-judetul-maramures.jpg

Biserica Nouă, este construită din bârne groase de lemn și acoperită cu șindrilă, având o arhitectură tipic maramureșană. Interiorul bisericii este, în mare parte, pictat pe pânză, semnătura autorului fiind compusă din însemne chirilice.

Printre obiectele de valoare pe care biserica le adăpostește, se numără „Cazania lui Varlaam”, cea mai însemnată lucrare a mitropolitului Varlaam și în același timp una dintre cele mai de seamă din istoria vechii culturi românești .

poarta-de-lemn-de-la-biserica-ortodoxa-noua-din-stramtura-judetul-maramures.jpg

Ea este intitulată „Cartea românească de învățătură la dumenecele preste an și la praznice împărătești și la svănți mari“ sau Cazania, apărută la Iași, în 1643. Are 506 file, ilustrate cu numeroase gravuri, reprezentând scene biblice, chipuri de sfinți la care se adaugă inițiale înflorate, frontispicii, viniete, podoabe finale.

Tot aici, se pot găsi icoane pe sticlă și lemn din secolele al XVIII – lea și al XIX – lea. Lăcașul de cult mai deținea și o icoană aurită care a fost donată mănăstirii Văcărești, în a doua jumătate a secolului al XX – lea.

turn-de-la-biserica-ortodoxa-noua-din-stramtura-judetul-maramures.jpg

În curtea bisericii se află un mic parc amenajat pentru meditație și reculegere, oferind vizitatorilor și credincioșilor un spațiu de liniște și reflecție, cu vedere spre peisajele maramureșene, unde natura și spiritualitatea se îmbină într-un ansamblu armonios.

Astfel, Biserica Ortodoxă Nouă din Strâmtura rămâne un punct de reper în comunitate, demonstrând cum tradiția și inovația pot coexista și îmbogăți viața spirituală și culturală a unei regiuni. Aceasta este o invitație deschisă pentru toți cei care doresc să exploreze și să aprecieze frumusețea și profunzimea Maramureșului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.